Pergi ke kandungan

Perlembagaan dan Kerajaan United Kingdom: Dewan Lancaster dan York

Daripada Wikibuku

Dewan Lancastre dan York (1399-1485)

Kandungan | Bab Terdahulu | Bab Seterusnya


Henry IV

[sunting]

Henry dari Bolingbroke deposed sepupupnya yang lemah, Richard II, pada 1399. Pemerintahan Henry IV ditandakan oleh pemberontakan yang tersebar. Ini dihentikan dengan syukurnya pada kemahiran ketenteraan hebat anak lelaki Henry IV, Raja Henry V yang selanjutnya. Henry IV meninggal dunia pada 1413 sementara dijangkiti penyakit kulit yang dahsyat (kemungkinannya leprosy).

Henry V

[sunting]

Pemerintahan Henry V ditandakan lain daripada ayahnya dalam itu termasuk turmoil dalam negeri yang sedikit. Luar negara, ketenteraan Henry V memenangi berbagai kejayaan penting dalam Perancis. Pada 1415, Inggeris telah mengalahkan Raja Charles VI Perancis secara berkeputusan di Pertempuran Agincourt. Sekitar 100 askar Inggeris telah dibunuh, bersamaan dengan 5000 orang Perancis.

Untuk dua tahun selanjutnya, Henry V melakukan diplomasi yang delicate untuk memperbaikikan kesempatan England untuk menakluk Perancis. Baginda berbincang dengan Holy Roman Emperor Sigismund, yang bersetuju untuk menamatkan persekutuan Jerman dengan Perancis. Pada 1417, perang telah diperbarui; pada 1419, tentera Inggeris alang-alang mahu mandapatkan Paris. Kedua buah pihak bersetuju pada suatu perjanjian di mana Henry V dinamakan warisan Perancis. Henry V, meskipun, meinggal dunia sebelum dia dapat berjaya untuk mendapatkan takhta Perancis, yang oleh itu masih kekal dalam tangan orang Perancis.

Henry VI dan Edward IV

[sunting]
Tokoh 3-1: Edward IV (kiri) dan raja selanjutnya Edward V (tengah)

Henry VI mendapatkan tahta sewaktu seorang bayi. Bapa-bapa saudaranya, Duke-duke Bedford dan Gloucester, kedua-keduanya berfungsi sebagai Regent. Dewaktu pemerintahannya, banyak wilayah-wilayah Perancis dimenangi sewaktu Perang Seratus Tahun ditewaskan.

Pemerintahan Henry VI telah diganggu oleh Edward IV oleh kerana Peperangan Bunga Mawar. Henry VI adalah seorang ahli Dewan Lancaster, sementara Edward IV adalah dari Dewan York. Dewan terdahulunya berketurunan dari Henry dari Bolingbroke, anak keempat dari Raja Edward III; Dewan kemudiannya berketurunan dari Edmund dari Langley, anak lelaki kelima Edward III.

Pada 1461, puak Lancastry dikalahkan ke puak York di Pertempuran Towton. Pendakwa York, Edward IV, mendapatkan takhta, dengan sokongan bangsawan yang berkuasa Richard Neville, Earl ke-16 Warwick, diketahui dengan nama samaran known Warwick Pembuat Raja. Pada 1464, pemberontakan puak Lancastry dihentikan. Pada 1469, meskipun, Warwick Pembuat Raja mengubah kesetiaannya, dan pada 1470, Henry VI dile was restored to the throne. Edward yang dibuang negara, meskipun, kemudian pulangg dan mengalahkan angkatan Henry. Di Pertempuran Tewkesbury, puak Lancastry yang ketinggalan dikalahkan; Henry VI juga dibunuh.

Edward V dan Richard III

[sunting]

Edward IV diwarisi oleh anak lelaki yang berusia dua belas tahun pada 1483. Adik-beradik lelaki Edward IV, Richard, telah menjadi wali Edward V dan adik-beradik lelakinya, yang juga bernama Richard. Bapa saudara Raja merampaskan takhta dan membuat Parlimen mengumumkan dua adik-beradik lelaki tersebut yang anak luar nikah. Kedua-dua putera kemudian dipenjarakan di Menara London, di mana mereka kemungkinan dibunuh (nasib mereka, meskipun, tidak pasti).

Pada 1485, Richard III menghadapi Henry Tudor, pendakwaan Lancastry, di Pertempuran Padang Bosworth, sewaktu di mana Richard menjadi pemerintah beraja Inggeris yang terakhir untuk dibunuh sewaktu peperangan. Henry mendapatkan kuasa sebagai Henry VII, mendirikan Dinasti Tudor.

Perlembagaan dan Kerajaan United Kingdom
Ringkasan
Perlembagaan dan Kerajaan Dinasti Normandy - Dinasti Plantagenet - Rumah Lancaster dan York - Rumah Tudor - Rumah Stuart dan Komanwel - Rumah Hanover - Rumah Saxe-Coburg-Gotha dan Windsor
Sistem kini Perlembagaan - Pemerintahan beraja - Parlimen - Kerajaan - Kehakiman - Pengagihan pentadbiran - Pilihan raya
Lampiran Senarai raja Britain - Senarai teks legislatif - Senarai petikan negara - Bibliografi - Daftar kata