Pergi ke kandungan

Perlembagaan dan Kerajaan United Kingdom: Pilihan raya

Daripada Wikibooks

Pilihanraya


Kandungan | Bab Terdahulu
Pilihanraya Umum[sunting]

Ahli-ahli Dewan Rakyat dipilih dalam Pilihanraya Umum. Pilihanraya Umum dipanggil oleh Perdana Menteri. Pilihanraya Umum dijalankan sekurang-kurangnya sekali setiap lima tahun. Jangka maksimum yang parlimen boleh muncul sebelum sebarang pilihanraya baru mengganggunya ditakrifkan oleh parlimen. Kini, Akta Parlimen menyatakan bahawa lima tahun adalah jangka maksimumnya.

Pilihanraya tempatan[sunting]

Sejak 2007 Scotland akan menggunakan Single Transferable Vote untuk memilih semua ahli majlis tempatannya. England dan Wales akan menggunakan past atau post atau multiple-member first past the post untuk pilihanraya tempatan. Ireland Utara menggunakan STV untuk pilihanraya tempatannya.

Pilihanraya Eropah[sunting]

Ahli-ahli Parlimen Eropah untuk Ireland Utara dipilih menggunakan Single Transferable Vote (STV). Para MEP untuk England, Scotland dan Wales dipilih menggunakan cara D'Hondt.

Perlembagaan dan Kerajaan United Kingdom
Ringkasan
Perlembagaan dan Kerajaan Dinasti Normandy - Dinasti Plantagenet - Rumah Lancaster dan York - Rumah Tudor - Rumah Stuart dan Komanwel - Rumah Hanover - Rumah Saxe-Coburg-Gotha dan Windsor
Sistem kini Perlembagaan - Pemerintahan beraja - Parlimen - Kerajaan - Kehakiman - Pengagihan pentadbiran - Pilihan raya
Lampiran Senarai raja Britain - Senarai teks legislatif - Senarai petikan negara - Bibliografi - Daftar kata