Pergi ke kandungan

Perlembagaan dan Kerajaan United Kingdom: Dinasti Normandy

Daripada Wikibooks

Dinasti Normandy (1066-1154)

Kandungan | Bab seterusnya


William I[sunting]

Haluan sejarah politik, perundangan dan kebudayaan England, telah berubah pada 1066, apabila William, Duke Normandy (juga digelar William si Penakluk) berjaya menakluki negara ini dan menggantikan raja Saxon, Harold II.

Pada 1066 Raja Edward, juga digelar St Edward si Pengaku, meninggal dunia. Sepupu baginda, Duke Normandy, mendakwa bahawa Raja yang tidak mempunyai anak itu telah menamakan baginda pewaris sewaktu suatu lawatan ke Perancis, dan bahawa pendakwa lain ke takhta, Harold Godwinson, telah berjanji untuk menyokong William apabila beliau terdampar dalam kapal karam di Normandy. Kesahihan cerita ini bagaimanapun diragukan, dan Harold menaiki takhta sewaktu kematian Raja Edward. William kemudian menyerang England pada September, dan mengalahkan Harold di Pertempuran Hastings yang masyhur pada Oktober.

William II[sunting]

Pada 1087, Raja William I meninggal dunia, dan membahagikan tanah-tanah dan kekayaan baginda di antara ketiga-tiga anak baginda. Anak yang sulung, Robert, menjadi Duke dari Normandy; yang kedua, William, menjadi Raja England; yang sulung, Henry, menerima perak. Henry, meskipun, akhirnya mendapatkan kesemua penaklukan ayah beliau. William II meninggal dunia tanpa anak-anak, jadi Henry menjadi raja. Henry kemudian menyerang Normandy, dipenjarakan oleh abangnya, dan mengambil tempat Duchy dari Normandy.

Henry I, Stephen dan Matilda[sunting]

Henry, yang anak-anak lelaki baginda telah meninggal dunia sebelum baginda, mengambil langkap yang belum pernah berlaku dahulu: menamakan seorang wanita sebagai warisan baginda. Baginda mengumumkan bahawa anak perempuan baginda Matilda akan menjadi Ratu selanjutnya. Meskipun, dakwaan Matilda telah ditikaikan oleh Stephen, seorang cucu William I dari barisan wanita. Selepas Henry I meinggal dunia pada 1135, Stephen merampaskan takhta, tetapi beliau dikalahkan dan dipenjarakan oleh Matilda pada 1141. Kemudian, meskipun, Matilda, dan Stephen mendapatkan takhta.

Matilda, meskipun, tidak keseluruhannya dikalahkan. Baginda melarikan diri dari ketenteraan Stephen, dan anak lelakinya sendiri, Henry Plantagenet, mengetuai suatu ekspedisi terhadap Stephen. Stephen telah dipaksa untuk menyetujui menamakan Henry sebagai warisan baginda, dan apabila Stephen meninggal dunia pada 1154, Henry mendapatkan takhta, memulakan dinasti Plantagenet.

Perlembagaan dan Kerajaan United Kingdom
Ringkasan
Perlembagaan dan Kerajaan Dinasti Normandy - Dinasti Plantagenet - Rumah Lancaster dan York - Rumah Tudor - Rumah Stuart dan Komanwel - Rumah Hanover - Rumah Saxe-Coburg-Gotha dan Windsor
Sistem kini Perlembagaan - Pemerintahan beraja - Parlimen - Kerajaan - Kehakiman - Pengagihan pentadbiran - Pilihan raya
Lampiran Senarai raja Britain - Senarai teks legislatif - Senarai petikan negara - Bibliografi - Daftar kata