Pergi ke kandungan

Pengaturcaraan Lua/Pengenalan

Daripada Wikibuku

Pengaturcaraan, yang juga disebut penskripan untuk program-program yang terlaksana dalam aplikasi terbenam, ialah proses penulisan program komputer. Sebuah bahasa pengaturcaraan ialah bahasa yang digunakan untuk memberi arahan kepada komputer melalui kod komputer yang terkandung dalam sebuah program komputer. Sesebuah bahasa pengaturcaraan itu terdiri daripada dua perkara: sebuah sintaks, yang boleh dipadankan dengan nahu dalam Bahasa Melayu; dan juga pustaka-pustaka, yakni fungsi-fungsi asas yang disediakan bersama-sama bahasa tersebut. Pustaka-pustaka ini dapat dipadankan dengan kosa kata dalam Bahasa Melayu.

Lua ialah sebuah bahasa penskripan yang berkuasa, pantas dan yang dapat dibenamkan. Mahupun ia dapat digunakan dengan tersendiri, bahasa ini direka agar mudah dibenamkan dalam aplikasi yang lain. Ia dilaksanakan dengan ANSI C, (sebuah jenis bahasa pengaturcaraan) yang mudah dialih. Justeru ini bermakna Lua dapat dilaksanakan dalam pelbagai sistem dan peranti di mana bahasa-bahasa penskripan lain tidak dapat dilaksanakan.

Lua direka dan diselenggara di Pontifical Catholic University of Rio de Janeiro, yang terletak di Brazil. Pencipta-pencipta bahasa ini adalah Roberto Ierusalimschy, Waldemar Celes dan Luiz Henrique de Figueiredo.

Mendapatkan Lua

[sunting]

Lua boleh diperolehi daripada laman muat turun tapak rasminya. Panduan bagi memuat turun perisian terdapat di tapak tersebut: butang muat turun ialah untuk kod sumber, yang mungkin kod yang anda mahu. Anda mungkin mencari kod dedua, jadi anda harus mencari maklumat tentang kod dedua tersebut (apa yang anda perlukan bergantung pada platform yang anda guna).

Matlamat buku ini ialah mengajar bahasa Lua, bukan penggunaan perkakas Lua. Buku ini menganggap anda akan mengguna Lua dalam sekitaran terbenam, akan tetapi ini tidak semestinya wajib untuk anda memanfaatkan buku ini; hanya, buku ini tidak akan memerikan bagaimana menggunakan Lua sebagai bahasa yang berdiri sendiri.

Helo, dunia!

[sunting]

Lua boleh digunakan sama ada sebagai perisian terbenam ataupun dengan tersendiri. Buku ini tidak menerangkan bagaiman anda dapat memasang Lua pada komputer anda, tapi anda dapat melaksanakan kod dengan codepad atau di tapak demo Lua. Mengikut tradisi, contoh pertama penggunaan kod Lua ialah program "Helo, Dunia!" atau Hello, World!.

print("Helo, dunia!")
Note Nota penterjemah: Kod Lua menggunakan Bahasa Inggeris buat ungkapan, pernyataan, fungsi, kata kunci dan sebagainya

Kod di atas mencetak teks "Helo, dunia!" kepada output. Kod ini melakukan pencetakan dengan memanggil fungsi cetak (print) dengan rentetan "Helo, dunia!" sebagai argumen. Jangan risau jika anda tidak memahami semua ini kerana buku ini akan menerangkan kesemuanya kemudian nanti.

Perhatikan yang biasanya Lua dibenamkan dalam aplikasi tahap lebih rendah. Ini bermakna fungsi print tidak semestinya akan mencetak atau memaparkan teks dalam bahagian yang dapat dilihat pengguna. Dokumentasi antara muka pengaturcaraan aplikasi-aplikasi ini akan lazimnya menerangkan bagaimana pengguna dapat memaparkan teks agar dapat dilihat.

Next Page: Ungkapan | Previous Page: Bahan Awal
Home: Pengaturcaraan Lua