Pergi ke kandungan

Mari Belajar Bahasa Jerman/Pengenalan

Daripada Wikibooks
<<   Isi Kandungan     Pengenalan (Die Einleitung)     Pelajaran Satu: Lektion Ein   >>


Pengenalan[sunting]

Bahasa Jerman dituturkan oleh sejumlah 120 juta orang di seluruh dunia. Kebanyakannya menetap di benua Eropah di kawasan yang dikenali sebagai "Deutschsprachige Länder" (bunyi: doitsch[e]-shpra-khi-ge len-dér) atau Alam Bahasa Jerman di dalam bahasa Melayu. Alam ini terdiri daripada negara-negara seperti Republik Persekutuan Jerman, Austria, Switzerland dan Lichtenstein. Selain itu, terdapat kumpulan penutur bahasa Jerman sebagai bahasa ibunda dalam jumlah yang besar di Belgium dan juga Luxembourg.

Jika anda melancong di Eropah Timur, kebarangkalian untuk terserempak dengan penutur bahasa Jerman yang baik adalah lebih tinggi daripada penutur bahasa Inggeris. Malah, sekitar 20 juta rakyat Amerika, 2.7 juta dari Kanada, 12 juta dari Brazil di samping kumpulan minoriti di Namibia dan Jepun (serta Eropah Timur) adalah berketurunan Jerman dan kebanyakannya membentuk komuniti penutur bahasa Jerman di negara masing-masing. Kepada yang amat meminati bidang kesusateraan Eropah, terdapat banyak koleksi dan karya-karya agung yang ditulis di dalam bahasa ini, di samping kebanyakan daripada penulis-penulis dan ahli falsafah terkenal dunia bertutus bahasa Jerman sebagai bahasa ibunda mereka.

Samada anda meminati muzik-muzik klasik, keagamaan (Kristian) atau kumpulan-kumpulan muzik seperti Rammstein, pengetahuan di dalam bahasa Jerman dapat membantu anda menghayati dan memahaminya.

Seperti yang anda dapat perhatikan, terdapat banyak sebab untuk belajar bertutur bahasa Jerman.

Buku ini dibahagikan kepada lima pelajaran atau "Lektionen" (Die Lektion - mufrad) Setiap pelajaran mempunyai dua komponen. Perbincangan mengenai satu atau dua topik berkaitan yang kebanyakannya berbentuk perbualan (Buku ini akan lebih menumpukan aspek perbualan sehari-harian), kemudian diikuti pula dengan senarai perbendaharaan kata yang baru sebelum diakhiri dengan konsep asas tatabahasa. Beberapa latihan juga akan disediakan di akhir setiap komponen. Di penghujung setiap pelajaran, rumusan keseluruhan akan diketengahkan sebelum diakhiri dengan latihan bagi menguji pemahaman pelajar.

Anda boleh juga terus ke bahagian Tatabahasa untuk mempelajari kesemua tatabahasa yang diperkenalkan di dalam buku ini secara sepintas lalu. Harus diingat bahawa buku ini hanyalah pelajaran bertaraf permulaan. Mengikut Rangka Rujukan Bersama bagi Bahasa-bahasa di Eropah (bahasa Inggeris:Common European Framework of Reference for Languages) buku ini ditulis khusus untuk pengguna-pengguna baru atau asas.

Tips[sunting]

  • Luangkan masa sekurang-kurangnya 40 minit (seelok-eloknya 1 jam) tanpa henti untuk mempelajari satu-satu pelajaran.
  • Anda boleh juga berhenti rehat sebentar (2-3 minit) di pertengahan pelajaran. Malah dengan berehat juga boleh membantu anda lebih-lebih lagi jika anda hanya menutup mata dan bersandar sambil mengosongkan fikiran sebentar.
  • Mulakan pembelajaran anda dengan menguasai panduan di bawah.

Panduan[sunting]