Pergi ke kandungan

Catur/Pertandingan

Daripada Wikibuku

Untuk pemain yang ingin bermain catur secara serius, terdapat pertandingan yang boleh disertai. Malah terdapat pemain catur profesional yang kerjanya bermain dalam pertandingan catur. Kekuatan pemain pertandingan berbeza-beza mengikut peringkatnya, dan juga mengikut jenis pertandingan itu sendiri.

Jenis pertandingan[sunting]

Bentuk pertandingan biasa termasuklah:

 • Pertandingan jaguh (master) biasanya merupakan acara tertutup di mana cuma pemain-pemain hebat dijemput untuk berlawan sesama sendiri. Walau bagaimanapun, kerap kali terdapat acara sampingan yang terbuka kepada pemain biasa.
 • Pertandingan terbuka umumnya boleh disertai mana-mana pemain yang memenuhi syarat keahlian. Jaguh catur kadang kala turut menyertai pertandingan ini, namun majoriti pemain lazimnya terdiri dari pemain amatur. Pertandingan terbuka, terutamanya pertandingan yang besar, mungkin dipecahkan kepada beberapa bahagian, mengikut pemeringkatan (rating).
 • Acara akademik merupakan pertandingan khusus untuk pelajar sekolah. Ia lazimnya mempunyai kawalan masa yang lebih pendek berbanding acara orang dewasa. Para pelajar sebenarnya turut boleh menyertai pertandingan orang dewasa jika merasakan diri mampu.

Sesetengah pertandingan boleh dilangsungkan dalam tempoh sehari dengan permainan pantas atau jumlah pusingan kecil. Manakala yang lain mengambil masa hujung minggu (dua hari). Pertandingan antarabangsa besar selalunya mengambil masa seminggu, dengan satu pusingan sehari. Pertandingan kelab pula mungkin berlangsung beberapa bulan, dengan perlawanan cuma diadakan sehari setiap minggu.

Format pertandingan[sunting]

Format pertandingan yang paling biasa ialah "pusingan robin" (round robin) dan "sistem Swiss" (Swiss system). Pusingan robin ialah semua-lawan-semua, biasanya dalam bahagian kecil. Pemain akan berlawan dengan semua pemain lain dalam bahagian tersebut (seperti liga).

Mungkin lebih lazim ialah sistem Swiss, di mana dalam setiap pusingan pemain akan bertemu pemain lain yang mempunyai markah hampir sama dengannya. Sebagai contoh, jika pemain kalah perlawanan pertamanya, berkemungkinan dia akan bertemu dengan pemain lain yang turut kalah permainan pertamanya. Pemain tidak disingkirkan dari acara sistem Swiss, dan jika jumlah bilangan pemain ganjil seorang pemain akan mendapat "bai", yang bermakna dia mendapat markah percuma (seolah-olah menang perlawanan). Bai ini selalunya akan diberikan kepada pemain dalam kumpulan markah paling sedikit, namun seorang pemain cuma boleh mendapatnya sekali sahaja. Di sesetengah pertandingan pula, permainan tambahan disediakan untuk pemain yang mendapat bai.

Di mana mencari pertandingan[sunting]

Kebanyakan negara mempunyai persekutuan atau persatuan catur kebangsaan, dan tapak web mereka seringkali akan mempunyai nota mengenai pertandingan.

Untuk Amerika Syarikat pengumuman pertandingan boleh ditemui di senarai pertandingan tapak web USCF, namun ia tidak menyenaraikan semua acara, terutamanya acara kecil seringkali tiada (tapak web anggota gabungan negeri mungkin menyenaraikan acara yang lebih tempatan). Untuk negara lain anda boleh mencari pautan kepada persekutuan catur kebangsaan di sini. Sebagai contoh, ini ialah laman Persekutuan Catur Malaysia.

Keperluan untuk menyertai pertandingan[sunting]

Peraturan[sunting]

Peserta perlu mengetahui bagaimana buah bergerak, dan bagaimana permainan berakhir. Terutamanya, pemain perlu mengetahui peraturan en passant, castling, pawn promotion dan three-time repetion of position.

Ketahui juga bahawa jam catur digunakan. Dalam semua pertandingan pemain perlu bermain dalam had masa tertentu, yang berubah mengikut pertandingan.

Tambahan lagi, pemain perlu mengetahui bagaimana mencatat permainan menggunakan notasi catur algebra. Kebanyakan permainan dengan had masa yang wajar panjangnya mengkehendaki para pemain mencatat permainannya. Ini bukanlah keperluan mutlak, pemain yang tidak dapat mencatat permainan atas sebab-sebab tertentu, sama ada keagamaan atau kerana tidak bpleh menulis, mungkin dikecualikan.

Peraturan tambahan pada permainan pertandingan ialah peraturan sentuh-gerak dikuatkuasakan dengan tegas. Jika pemain menyentuh buahnya dia mesti menggerakkannya (jika boleh), dan selepas pemain melepaskan buahnya dia tidak boleh menarik balik gerakannya. Jika pemain menyentuh buah lawan, dia mesti menangkapnya jika boleh. Jika pemain cuma berhasrat membetulkan kedudukan buah yang herot di papan, dia boleh melakukannya jika dia memberikan amaran kepada lawannya (contohnya "Saya betulkan") sebelum menyentuh buah tersebut.

Ingatlah bahawa pertandingan boleh, dan patut, menjadi sesuatu yang menyeronokkan, namun ia adalah acara yang aagak rasmi. Mengalih perhatian atau mengacau pemain lawan tidak dibenarkan.

Sila ingat untuk mematikan telefon bimbit sebelum permainan bermula!. Jika telefon bimbit berdering ketika permainan, pemiliknya akan kalah permainan tersebut.

Bermula 2009, peraturan am mengenai kelewatan tiba di papan permainan ialah polisi toleransi sifar. Jika pemain tidak berada di papan permainan apabila pusingan bermula, dia dikira kalah permainan itu. Ini kadang kala telah dikuatkuasakan secara drakonian, seorang pemain dalam Kejohanan China yang berdiri berhampiran papan permainan sementara menanti perlawanan bermula dianggap kalah kerana dia tidak duduk di papan permainan [1]. Sesebuah pertandingan boleh meletakkan peraturan yang lebih longgar di mana pemain yang datang lewat dianggap kalah cuma selepas tempoh waktu tertentu (satu jam merupakan had sebelum perubahan peraturan pada 2009), dan sesetengah persekutuan turut mengumumkan yang satu jam kekal sebagai piawai lalai untuk semua pertandingan di negara mereka. Akan tetapi, walaupun jika datang lewat tidak menyebabkan pemain kalah secara automatik, jamnya masih akan dimulakan mengikut waktu, jadi melainkan pemain sanggup membazir masa berfikirnya, jangan tiba lewat untuk pertandingan.

Undang-undang penuh boleh dibaca di sini. (Perhatikan bahawa Amerika Syarikat memiliki peraturan pertandingan yang sedikit berbeza.)

Keahlian[sunting]

Dalam kebanyakan acara, pemain dikehendaki menjadi ahli persatuan catur negara tersebut. Sebagai contoh, di Amerika Syarikat pemain perlu menyertai United States Chess Federation manakala pemain di Malaysia perlu menjadi ahli Persekutuan Catur Malaysia. Sesetengah acara mungkin memerlukan keahlian lanjut, kejohanan kelab misyalnya memerlukan pemain mungkin hanya boleh disertai ahli kelab.

Untuk banyak acara di Eropah, keahlian dalam mana-mana persekutuan catur kebangsaan yang bersekutu dengan FIDE sudah cukup (ini membenarkan pemain asing bermain tanpa perlu menjadi ahli beberapa persekutuan peringkat negara).

Peralatan[sunting]

Dalam kebanyakan pertandingan di Amerika Syarikat, pemain dikehendaki menyediakan papan, set buah dan jam sendiri. Buah mestilah bereka bentuk Staunton biasa, dengan raja kira-kira 3 1/2 hingga 4 inci tinggi, dan papan haruslah mempunyai petak sekitar 2 hingga 2 1/2 inci. Papan boleh gulung murah dengan buah plastik biasa sudah mencukupi. Jam boleh dibeli di banyak tempat, dan harganya juga berbeza-beza.

Sesetengah set memberikan sepasang menteri lebih, membolehkannya menangani kes pemain mendapat dua menteri (daripada kenaikan pangkat bidak) dengan mudah. Walaupun berguna, ia tidaklah wajib. Dalam pertandingan, menteri berganda dikendalikan dengan mencari menteri lain, dan tidak dengan meletakkan tir terbalik sebagai ganti. Situasi ini bagaimanapun agak jarang berlaku, dan apabila berlaku, pemain lazimnya boleh meminjam menteri dari orang lain.

Di Eropah peralatan lazimnya disediakan, namun sesetengah pertandingan mungkin tidak memiliki jam yang cukup, dan meminta pemain membawa jam sendiri.

Bawa juga pen untuk mencatat notasi/markah.

Nasihat umum[sunting]

 • Ingatlah bahawa permainan pertandingan merupakan pengalaman belajar. Selepas berlawan cuba analisis perlawanan tersebut bersama pemain lawan supaya dapat belajar daripada kesilapan yang dilakukan. Terutamanya sekiranya pemain kalah, kerana nyata sekali pemain ada membuat silap manakala lawan melakukan sesuatu yang betul, dan cuba elakkan dari mengulangi kesalahan yang sama.
 • Pemain yang belum berpengalaman kadang kala terganggu dengan jam, dan mula bermain terlalu laju. Jika masa 2 jam diberikan untuk menjalankan 40 gerakan tetapi pemain cuma menggunakan 30 minit, kebarangkaliannya tinggi bahawa pemain bermain terlalu pantas dan tidak berfikir terlalu dalam.
 • Jika pemain berada dalam kedudukan menang, berhati-hatilah! Pemain lawan pasti akan mencari jalan bagaimana pemain boleh melakukan kesilapan, membolehkannya mencari jalan keluar dan seri atau mencuri kemenangan.

Menarik diri[sunting]

Pemain hendaklah cuba menghabiskan pertandingan, walaupun jika bermula dengan teruk. Ada kemungkinan pemain lawan akan jadi semakin senang, dan mempelajari bagaimana untuk kembali selepas kegagalan adalah penting.

Jika terpaksa juga menarik diri, pemain hendaklah memaklumkan penganjur sesegera mungkin. Jika tidak pemain lawan akan sia-sia menunggu untuk bermain. (Dia akan mendapat markah penuh seolah-olah dia menang perlawanan itu, tetapi kemungkinan dia menyertai pertandingan untuk bermain catur, bukan duduk sahaja di meja tanpa sesiapa untuk bermain!) Dalam sesetengah kes, pemain yang menarik diri tanpa memaklumkan penganjur, mungkin akan didenda, dan dihalang daripada menyertai acara lanjut penganjur sehingga denda dibayar.

Pemeringkatan[sunting]

Peserta pertandingan yang telah bermain beberapa perlawanan diberikan pemeringkatan (rating), yang merupakan anggaran kekuatan pemain tersebut. Ini akan naik dan turun menurut persembahan pemain dalam acara yang diberikan mata. Pemeringkatan purata untuk pemain pertandingan ialah sekitar 1400, jaguh catur terkuat mempunyai pemeringkatan melebihi 2700. Mengikut kebiasaan, pemain dengan pemeringkatan 200 mata melebihi lawan dijangkakan memiliki 75% peluang menang menentang pihak lawan tersebut, dan 90% peluang menentang pemain dengan 400 mata lebih rendah, tetapi keadaan terbalik (upset) lazim berlaku lebih kerap daripada yang diramalkan formula pemeringkatan ini.

Perlu difahami bahawa purata markah 1400 untuk pemain pertandingan ialah, dibandingkan dengan pemain biasa yang cuma mengetahui peraturan, tetapi tanpa sebarang pengalaman pertandingan atau pengajian mengenai permain catur, amat tinggi. Pemain baru yang menyertai pertandingan mungkin mendapati pemeringkatan pertamanya di bawah 1000, tetapi dengan pengalaman ini boleh meningkat!

Ingatlah bahawa pemeringkatan cuma merupakan anggaran kekuatan bermain berdasarkan peristiwa lampau. Pemeringkatan tidak mengukur kebolehan seseorang untuk bertambah baik, ia bukan merupakan ganjaran dalam dirinya, dan ia juga bukan ukuran harga diri.

Dalam permainan pertandingan, pemeringkatan menentukan bahagian mana pemain layak menyertai, dan lawan mana yang akan ditemui dalam acara sistem Swiss.

Glosari istilah[sunting]

 • Wasit (arbiter) atau pengarah pertandingan (tournament director). Pihak berkuasa yang mengadili program dan menentukan pasangan dan peraturan.
 • Papan 1, papan 2, dst. Dalam acara sistem Swiss, papan dinomborkan. Pemain dengan markah terbaik ketika itu diletakkan di papan no. 1, manakala pemain dengan markah yang lebih teruk diletakkan lebih jauh.
 • Hadiah kelas. Hadiah yang diberikan kepada pemain yang mendapat tempat terbaik dalam kelas pemeringkatannya. Hadiah boleh diberikan sebagai contoh untuk "tempat pertama di aatara pemain dengan pemeringkatan di bawah 1600".
 • Yuran masuk. Bayaran yang dikenakan untuk membolehkan pemain menyertai pertandingan.
 • Kalah lucut/menang lucut (forfeit loss/forfeit win). Sekiranya pemain gagal hadir di papan sejam selepas masa permualaan, maka dia dianggap tewas secara perlucutan, dan pemain lawan menang percuma. Permainan itu dikira untuk kedudukan pertandingan, tetapi tidak pemeringkatan. Pemain yang kalah sebegini lazimnya dikeluarkan daripada pertandingan, melainkan alasan memuaskan dapat diberikan. Pemain yang menerima kemenangan melalui perlucutan tidak layak untuk mendapat bai mata-penuh di pusingan seterusnya.
 • Bai mata-penuh (full-point bye). Sekiranya terdapat bilangan ganjil pemain untuk suatu pusingan, wasit akan memberikan bai mata-penuh kepada seorang pemain yang tidak perlu bermain pusingan tersebut, tetapi tetap mendapat mata seolah-olah memenangi permainannya. Juga dikenali sebagai kemenangan tanpa bertanding (walkover).
 • Bai mata-separuh (half-point bye). Dalam sesetengah pertandingan, pemain yang tidak dapat bermain dalam pusingan tertentu boleh memilih untuk mengambil bai mata-separuh. Pemain tidak perlu bermain pusingan tersebut tetapi mendapat separuh mata seolah-oleh seri permainannya. Pertandingan biasanya mengawal bai bentuk ini, meletakkan had berapa banyak yang boleh diambil dan/atau menghendaki pemain mengikat janji mengambilnya sebelum tarikh akhir tertentu.
 • J'adoube. Bahasa Perancis untuk "Saya betulkan", dan merupakan frasa popular dituturkan sebelum pemain menyentuh buah untuk membetulkan kedudukannya dan bukan menggerakkanya.
 • Sandbagging. Satu skim di mana pemain dengan sengaja merendahkan pemeringkatannya supaya dapat bermain dalam bahagian pemeringkatan lebih rendah di masa hadapan. Tujuannya agar dapat memenangi hadiah tunai. Sandbagging dianggap sejenis penipuan, dan pemain yang tertangkap mungkin dikenakan hukuman keras.
 • Kawalan masa. Jumlah gerakan yang perlu dilakukan setiap pemain dalam had masa yang diberikan. Sebagai contoh sekiranya pemain perlu menjalankan 35 gerakan dalam 90 minit, kawalan masa ialah pada 35 gerakan.
 • Suntuk dadak (sudden death). Had masa di mana pemain perlu menjalankan semua gerakannya dalam suatu masa tertentu. Had masa "40/90, SD/30" bermakna setiap pemain perlu mengabiskan 40 gerakan dalam 90 minit (masa bukan suntuk dadak), dan kemudian semua gerakan seterusnya dalam masa 30 minit (dicampur dengan masa dari kawalan masa pertama sekiranya tidak habis). Fasa kedua ini merupakan fasa suntuk dadak.
 • Sistem Swiss. Format pertandingan di mana pemain berlawan dengan pemain lain yang mempunyai markah sama atau berdekatan dalam setiap pusingan.