Pergi ke kandungan

Catur/Permulaan permainan

Daripada Wikibuku

Berikut merupakan penerangan mengenai tujuan peringkat awal permainan catur dan senarai beberapa pembukaan lazim yang boleh dicuba.

Tujuan pembukaan[sunting]

Sebelum melihat contoh-contoh pembukaan, adalah penting untuk mengetahui apa yang ingin dicapai dan fasa pembukaan permainan.

Dalam sesetengah kes, seorang pemain mungkin akan mengorbankan satu bidak atau lebih, untuk mencapai matlamat yang disenaraikan di bawah. Pembukaan seperti ini dipanggil langkah umpan (gambit).

Pembangunan

Pemain seharusnya cuba menggerakkan buahnya dari kedudukan asal mereka ke petak di mana buah-buah tersebut dapat turut serta dalam permainan. Jelas sekali Kuda di c3 lebih berkesan menyerang dan bertahan berbanding di b1. Elakkan menggerakkan buah yang sama lebih dari sekali kerana ia cuma membazir masa. Elakkan juga mengeluarkan Menteri, ia amat mudah diserang oleh lawan yang membantu perkembangan buah lawan sambil membazirkan giliran pemain.

Mengawal tengah

Petak-petak di tengah papan penting kerana dua sebab. Pertamanya buah di tengah dapat bergerak lebih banyak petak berbanding buah di tepi papan. (Nota: Kuda di a3 boleh bergerak ke 4 petak sahaja, manakala Kuda di c3 mempunyai pilihan 8 petak.) Kedua, ia membolehkan pemain menggerakkan buah dari belah Raja kepada belah Menteri dengan lebih mudah dan cepat.

Serangan pada salah satu sayap sering kali akan gagal jika pihak lawan mengawal bahagian tengah. Ini kerana pemain dengan bahagian tengah yang kuat akan dapat bertahan dan memberi bantuan kepada sayap yang diserang, dan pada masa yang sama membuat serangan balas di tengah atau sayap yang satu lagi.

Secara tradisionalnya, situasi ideal ialah apabila pemain mempunyai majoriti bidak di tengah, terutamanya dengan bidak di d4 dan e4 (jika Putih). Bagaimanapun, kini satu lagi strategi yang turut sah ialah mengawal tengah dengan buah lain dan menggerakkan bidak seminimum mungkin. Fikirannya ialah bidak di tengah kerap kali kekal di sana sehingga akhir permainan dan boleh menyekat serangan pemain. Melakukan "fianchetto" dengan menggerakan gajah ke b2 atau g2 selepas b3 atau g3 membolehkan gajah tersebu menjaga tengah tanpa memacakan bidak di sana.

Berkubu

Raja di tengah papan senang diserang. Secara umumnya berkubu (castling) merupakan idea yang baik kerana ia memudahkan pertahanan raja. Sesetengah pemain sanggup mengorbankan buah demi menghalang raja lawan daripada berkubu, dan kemudian menyerangnya bertalu-talu kerana ia terdedah. Berkubu juga mempunyai faedah menyatukan kedua-dua tir pemain di baris pertama, membolehkan pemain menggabungkan serangan dan pertahanan buah tersebut. Sebaik sahaja buah pemain telah dibangunkan, raja telah terkubu dan dua tir digabungkan, fasa pembukaan selesai.

Pertahankan Raja

Berkubu bukanlah satu-satunya cara untuk mempertahankan raja, walaupun ia amat digalakkan. Banyak lagi cara lain, namun hampir semuanya kurang berkesan dan agak selalu akan menyebabkan buah pemain diikat (pin).

Bukaan bidak Raja[sunting]

Ruy Lopez (atau Bukaan Sepanyol)[sunting]

1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.Bb5 kemudian bersambung 3...a6 4.Ba4 Nf6 5.0-0

Gerakan 3...a6 berkesan kerana jika Putih memainkan 4.Bxc6 dxc6 5.Nxe5, Hitam boleh mendapat semula bidak dengan 5...Qd4 mencabang bidak e4 dan kuda.


Permainan Itali[sunting]

1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.Bc4

Terdapat dua jawapan utama: 3...Bc5, dikenali sebagai Giuoco Piano (Itali untuk Permainan Senyap), dan 3...Nf6 yang membawa kepada bukaan yang lebih rumit dipanggil Pertahanan Dua Kuda (Two Knights Defence).

Beberapa jurulatih catur telah mencadangkan bukaan Giuoco Piano dan kelainannya dielakkan, kerana kurangnya konsep strategik ringkas bukaan ini berbanding banyak bukaan lain.

Permainan Rusia (atau Pertahanan Petrov)[sunting]

1.e4 e5 2.Nf3 Nf6

Pertahanan Petrov mungkin kelihatan seperti serangan balas, dan pada awalnya memang inilah ideanya. Bagaimanapun, ia kemudian menjadi jelas bahawa sifat simetri bukaan ini menghasilkan kedudukan bertahan. Jika Putih mengambil bidak tersebut, Hitam patut mengelak daripada mengambilnya kembali kerana 4. Qe2 Nd6?? 5.Nc6+ yang memenangkan Putih menteri hitam. Garisan utama ialah 3. Nxe5 d6 4. Nf3 Nxe4. Ia dianggap agak kukuh, dan merupakan satu bukan bertahan utama terhadap gerakan pertama berbahaya 1. e4. Terdapat beberapa langkah umpan yang boleh dicuba Putih untuk mengubah gaya bukaan. Langkah umpan Cochrane mungkin merupakan yang paling bahaya. Ia melibatkan pengorbanan Kuda di f7. Ketika ini walaupun tidak berapa kukuh dari segi objektif, penggunaannya bersifat psikologi: Putih mencabar lawan untuk menghabiskan 20 gerakan mempertahankan satu serangan, dan tekanan ini mungkin akan menyebabkan Hitam akhirnya jatuh kepada percubaan taktikal.

Pertahanan Philidor[sunting]

1.e4 e5 2.Nf3 d6

Sekiranya Hitam ingin melindungi bidaknya dengan bidak lain, inilah caranya (memainkan 2...f6? jelas tidak baik, kerana 3. Nxe5 fxe5 4. Qh5+ menyebelahi Putih). Ia memberikan Hitam kedudukan yang teguh walaupun agak sempit. Gajah f8 terbelenggu dan hanya dapat memainkan peranan pertahanan. Kuda Hitam masih memiliki pilihan untuk pergi ke petak d7 membolehkan bidak-c bergerak bebas, namun bukanlah tanpa sebab gerakan 2...Nc6 lebih sering dimainkan berbanding 2...d6.

Langkah Umpan Denmark[sunting]

1.e4 e5 2.d4 exd4 3.c3 dxc3 4.Bc4 cxb2 5.Bxb2

Langkah umpan ini memberikan Putih pembangunan permainan yang pantas dan kawalan tengah papan dengan harga dua bidak pada awalnya. Bagaimanapun, pendapat semasa mendapati untuk betul-betul menghentikan serangan Putih, sekurang-kurangnya satu dan kadang-kadang dua bidak Hitam akan dimakan. Ini melibatkan kenaikan bidak ...d5 oleh Hitam. Walaupun demikian, pemain menyerang berdaya cipta masih boleh menggunakan kedudukan terbuka yang terhasil untuk bermain suatu permainan kompleks.

Pertahanan Sicily[sunting]

1.e4 c5

Permainan boleh bersambung

2.Nf3 Nc6 3.d4 cxd4 4.Nxd4 (2...d6 dan 2...e6 juga biasa, dan selalunya juga dibalas dengan 3.d4)

Pertahanan Sicily ialah balasan yang paling biasa dan paling baik umumnya untuk 1.e4, kerana ia mengimbangi kelebihan Putih dengan permainan sisi. Ia tidak menggalakkan Putih menduduki tengah dengan 2.d4. Selepas 2...cxd4 Putih mesti memakan kembali bidak dengan menteri (dan menggerakkannya semula selepas 3.Qxd4 Nc6) atau mengorbankan bidak itu, selalunya dengan 3.c3.

Satu masalah dengan pertahanan ini ialah terdapat begitu banyak teori ditulis mengenainya, dan dalam bukaan mendadak seperti ini, pemain yang tidak mengetahuinya boleh ditimpa masalah.

Pertahanan Perancis[sunting]

1.e4 e6 2.d4 d5

Putih mempunyai tiga sambungan penting:

3. Nc3 "Kelainan Winawer"
3. Nd2 "Kelainan Tarrasch"
3. e5 "Kelainan Mara".

Pilihan keempat, "Kelainan Pertukaran" ialah 3. exd5, tetapi ini sebenarnya membebaskan permainan Hitam daripada semua masalah kongkongan tradisional Pertahanan Perancis. Ia selalunya dimainkan oleh pemain Putih yang tidak kisah melepaskan perlawanan teori, dan berharap bermain berdasarkan "prinsip umum".

Pertahanan Perancis dianggap sebagai salah satu gerak balas terkuat terhadap gerakan bukaan Putih 1.e4. Di antara grandmaster bertaraf dunia, ia kini di belakang Pertahanan Sicily 1. e4 c5 dan gerakan simetri 1.e4 e5 dari segi populariti.

Pertahanan Pirc[sunting]

1.e4 d6, selalunya diikuti oleh 2.d4 Nf6 3.Nc3 g6


Bukaan mempunyai persamaan yang agak banyak dengan pertahanan Indian Raja, yang bermula 1.(e4 d6) d4 Nf6 2. c4 g6 3. Nc3 Bg7. Bagaimanapun, terdapat perbezaan strategik yang walaupun kurang ketara bersifat jangka panjang. Dalam Pirc, bidak lajur c Putih masih lagi di rumah, dan tidak diumpukkan ke petak c4. Ini bermakna secara keseluruhannya, Putih mempunyai kawalan yang lebih baik terhadap petak d4. Gerakan bidak c2-c4 telah digantikan dengan gerakan membangunkan buah N-c3, dan pembangunan yang "lebih pantas" ini cenderung menggalakkan Putih ke arah serangan tengah atau belah raja berbanding permainan belah menteri yang secara klasiknya dikaitkan dengan pertahanan Indian Raja.

Pertahanan moden[sunting]

1.e4 g6, selalunya diikuti oleh 2.d4 Bg7


Aturan gerakan ini sering digunakan untuk "mengundur kepada" pertahanan Pirc, sementara mengelak isu aturan gerakan khusus. Bagaimanapun, satu julat strategi yang sepenuhnya berbeza juga mungkin berasaskan ...c6 dan ...d5.

Pertahanan Alekhine[sunting]

1.e4 Nf6, selalunya diikuti oleh 2.e5 Nd5 3.d4 d6


Ini kelihatan seperti bukaan yang agak mencemaskan bagi Hitam untuk bermain. Hitam membenarkan Putih mengejar kuda dan menggunakan masa itu untuk membangunkan bidak ke tengah. Rancangan Hitam ialah menunjukkan bahawa Putih telah berkembang terlalu pantas, dan bidak di tengahnya adalah terdedah. Kekurangan terhadap bukaan ini ialah jika Putih berjaya mempertahankannya, Putih akan memiliki kelebihan serius dari segi ruang.

Pertahanan Scandinavia[sunting]

1.e4 d5, selalunya diikuti oleh 2.exd5 Qxd5 3.Nc3 Qa5

Bermain d7-d5 ialah idea utama di belakang kebanyakan permainan separuh-terbuka untuk Hitam. Di sini ia dimainkan segera dengan harga gerakan lebih menteri selepas 3.Nc3.

Lama diperkecil sebagai contoh unggul permainan lemah "kerana menggerakkan menteri awal membazirkan masa", ia dihidupkan semula pada 1990-an dengan gerakan bidak c7-c6, membenarkan menteri berundur dari a5 ke c7 jika perlu. Kini ia dianggap sebagai cubaan untuk mengurangkan tekanan tengah Putih, dan popular di kalangan pemain kelab kerana Putih tiba-tiba perlu menunjukan sedikit kecanggihan.

1.e4 d5 2.exd5 Qxd5 3.Nc3 Qa5 4.d4 Nf6 5.Nf3 Bg4 6.h3 - kemungkinan sambungan...

Ini merupakan sambungan umum pertahanan Scandinavia. Putih sedang membangunkan buahnya ke tengah melalui 4.d4 dan 5.Nf3 meletakkan kuda di tempat lazim di petak f3. Pada masa yang sama Hitam juga membangun dengan cara mudah 4...Nf6 dan 5...Bg4 mengikat kuda Putih. Terdapat satu lagi ikatan untuk kuda c3 - dicipta dengan gerakan bidak d4. Kini Putih perlu membebaskan ikatan tersebut - bagi membolehkan kuda-kudanya bebas bergerak. Putih boleh melakukannya dengan gerakan 6.h3 atau 6.Be2 - kelegaan mudah untuk ikatan oleh gajah. Selepas 6.h3 gajah Hitam boleh berundur dengan 6...Bh5 - mengekalkan ikatan atau boleh memakan kuda Putih 6... Bxf3.

1.e4 d5 2.exd5 Qxd5 3.Nc3 Qa5 4.d4 Nf6 5.Nf3 Bg4 6.Be2 ?! - sambungan bertema... bukan yang terbaik...

Kebanyakan pemain kelab - atau pemain Internet biasa tanpa pengetahun mendalam tentang bukaan akan memilih gerakan 6.Be2?! sebagai sambungan untuk melepaskan ikatan gajah itu.

Pembangunan normal bersambung 6...Nc6 7.0-0 0-0-0 8.Be3 ...

Bukaan bidak Menteri[sunting]

Langkah Umpan Menteri[sunting]

1.d4 d5 2. c4


2...e6 3.Nc3 Nf6 4.Bg5 Be7 membawa kepada kelainan Langkah Umpan Menteri Ditolak. Satu ciri khas antara permainan yang ditolak mempunyai Pertahanan Tarrasch 3... c5, kebanyakannya diikuti dengan 4.Nf3 Nc6 5.cxd5 exd5.


2...c6 (selalunya diikuti dengan 3.Nf3 Nf6 4.Nc3 dxc4) membawa kepada "Pertahanan Slav".


Ini merupakah salah satu "keluarga" bukaan dengan gerakan boleh ditukar ganti. Adalah agak mungkin untuk memainkan kedua-dua ...e6 dan ...c6 (dikenali sebagai Separa-Slav), dan terdapat sejumlah besar titik tukar ganti yang dipanggil transposisi.

2...dxc4 ialah "Langkah Umpan Menteri Diterima".


Hitam telah mendapat satu bidak tetapi Hitam tidak dapat mengekalkannya. Jika Putih mahukannya dia boleh memainkan e2-e3, mengancam bidak tersebut dengan gajah dan jika Hitam cuba mempertahankannya dengan ...b5 Hitam akan mendapati belah menterinya lemah (dan bidak itu akan dimakan juga akhirnya). Bagaimanapun, Hitam masih boleh memainkan ini, tetapi bukan dengan cuba mengekalkan bidak, lebih baik baginya untuk mengembangkan buah dengan pantas dan menyerang bahagian tengah Putih.

Pertahanan India Raja[sunting]

1.d4 Nf6 2. c4 g6


3.Nc3 Bg7 4. e4 d6