Pergi ke kandungan

Wikibuku:Selamat datang

Daripada Wikibuku

Selamat Datang ke WIKIBUKU

سلامت داتڠ کويکيبوکو

kini, terdapat 312 buku berbahasa Melayu di Wikibuku.

Ahad, 14 Julai 2024, 02:13 (UTC)

Selamat datang! Wikibuku ialah himpunan buku teks dan manual bebas yang ditulis secara bersama oleh para pembaca. Tapak ini adalah wiki, yang bermaksud sesiapa sahaja, termasuk anda, boleh menyunting sebarang laman sekarang juga dengan menggunakan butang sunting yang terdapat di bahagian atas setiap laman di sini.

Meninjau[sunting]

Wikibuku mengandungi maklumat yang banyak mengenai pelbagai perkara. Untuk mula membaca, pergi ke Laman Utama, cari perkara yang kelihatan menarik, dan mula jelajah. Terdapat juga kotak pencari di sebelah kiri setiap laman.

Menyunting[sunting]

Semua orang boleh menyunting laman di Wikibuku (termasuk laman ini!). Hanya pilih pautan Sunting pada puncak laman jika anda percaya ia boleh diperbaiki lagi. Anda tidak memerlukan kelulusan khas; dan anda juga tidak perlu log masuk.

Cara termudah untuk mula membantu adalah dengan menggunakan Wikibuku sebagaimana anda menggunakan buku elektronik lain, tetapi apabila anda menjumpai masalah seperti — ejaan yang silap, atau ayat yang tidak jelas — klik "Sunting" dan betulkannya.

Anda boleh memulakan laman baru, atau mengemas kini modul sedia ada dan menambah bahagian-bahagian baru ke dalamnya. Jika anda khuatir anda akan mencelarukan sesebuah modul, kunjungi kotak pasir di mana anda boleh berlatih untuk menggunakan Wikibooks.

Perhatikan bahawa segala sumbangan untuk Wikibuku diterbitkan di bawah GFDL. Lesen ini memastikan Wikibuku sentiasa bebas untuk diedarkan semula selama-lamanya (Lihat Wikibooks:Hak cipta untuk maklumat lanjut).

Selamat mencuba!

Lihat juga[sunting]