Pergi ke kandungan

Wikibuku:Polisi dan garis panduan

Daripada Wikibuku

Selamat Datang ke WIKIBUKU

سلامت داتڠ کويکيبوکو

kini, terdapat 312 buku berbahasa Melayu di Wikibuku.

Selasa, 23 Julai 2024, 15:22 (UTC)

Templat:Pp-protected

Wikibuku telah membentuk satu set dasar dan garis panduan sebagai petunjuk kepada para pesertanya bagi mencapai matlamatnya membentuk satu koleksi buku teks bebas.

Dasar dan garis panduan ini haruslah dihormati dan dituruti. Walau bagaimanapun, seperti kebanyakan undang-undang dasar dan garis panduan ini bukanlah sesuatu yang tegar dan boleh berubah untuk tujuan kebaikan, menerusi cara musyawarah dalam komuniti Wikibuku.

Dasar utama

[sunting]

Anda tidak perlu membaca semua dasar Wikibuku sebelum mula menyumbang! Bagaimanapun, dasar berikut adalah yang paling mustahak.

  • Wikibuku merupakan himpunan buku teks dan manual dalam talian.
  • Jangan melanggar hakcipta. Wikibuku merupakan projek yang dilesenkan di bawah GFDL. Menghantar kerja tanpa kebenaran pemegang hak cipta mengancam matlamat pembinaan koleksi buku teks yang boleh disebarkan secara bebas, dan boleh mengakibatkan masalah undang-undang kepada projek.
  • Jauhi berat sebelah. Elakkan dari memasukkan pandangan sendiri.
  • Hormati penyumbang lain. Penyumbang datang daripada pelbagai negara dan kebudayaan, dan mempunyai pandangan yang berbeza. Dengan menghormati mereka kita dapat bekerjasama dengan berkesan.
  • Ikuti kebiasaan. Dengan mengikuti kebiasaan kita dapat menghasilkan buku teks yang tekal dan mudah digunakan:
  • Dasar lanjutan: Jika dasar atau garis panduan tempatan tidak wujud, maka dasar Wikipedia Melayu digunakan. Sekiranya ia berkenaan Wikibuku secara khusus, maka dasar Wikibuku Inggeris, tertakluk kepada beberapa pengehadan, boleh dirujuk.

Bagaimana dasar dibentuk dan dikuatkuasa?

[sunting]

Dasar Wikibuku dibentuk kebanyakan oleh tabiat dan persetujuan ramai. Dasar pada projek baru/kecil (seperti BukuWiki) pula diambil dan diubahsuai dari projek sedia ada.

Wikibuku tidak mempunyai ketua pengarang atau pengarah, cuma penyunting biasa seperti anda. Sebaliknya, peserta aktif memantau "Perubahan Terkini" dan membetulkan kandungan atau masalah format yang mereka lihat. Jadi, peserta merupakan penulis, penyunting dan pemantau.

Untuk dasar yang memerlukan penggunaan ciri terhad seperti memadam laman, ia boleh dilakukan oleh penyelia.

Garis panduan

[sunting]

Garis panduan merupakan "himpunan peraturan yang memperjelas dasar dan bertujuan mempermudah perjalanan Wikibuku". Ia akan ditambah dari masa ke semasa mengikut keperluan.

Lihat juga

[sunting]