Pergi ke kandungan

Tutorial Lua/Latar Belakang

Daripada Wikibuku

Lua direka dalam tahun 1993 oleh Roberto Ierusalimschy, Luiz Henrique de Figueiredo, dan Waldemar Celes, yang merupakan ahli Kumpulan Teknologi Grafik Komputer (Computer Graphics Technology Group) di PUC-Rio, atau Universiti Papal Rio de Janeiro (Pontifical University of Rio de Janeiro), Brazil. Versi-versi of Lua sebelum versi 5.0 dikeluarkan di bawah lesen yang hampir sama dengan Lesen BSD. bermula dengan versi 5.0, Lua dilesenkan di bawah Lesen MIT.

Beberapa bahasa yang paling hampir dengannya termasuk Icon kerana reka bentuknya, dan Python kerana penggunaannya yang mudah buat mereka yang bukan pengatur cara. dalam sebuah rencana yang diterbitkan dalam Dr. Dobb's Journal, pereka-perka Lua juga berkata yang Lisp dan Scheme, yang memiliki mekanisme struktur tunggal dan meluas (ubiquitous) merupakan satu pengaruh besar dalam keputusan mereka untuk membangunkan jadual sebagai struktur data utama Lua.

Lua sudah digunakan dalam banyak aplikasi komersial seperti Far Cry, Garry's Mod, Supreme Commander, World of Warcraft, Sonic the Hedgehog dan Adobe Photoshop Lightroom, dan juga dalam aplikasi bukan komersial seperti Multi Theft Auto dan Angband serta varian-variannya.

Lua boleh dibenamkan dalam Mediawiki, perisian di belakang Wikipedia dan Wikibuku, dan sudahpun dipasang pada Wikiversity. Justeru bahan ini dapat digunakan terus di dalam sekitaran Wikibuku.

Ciri-ciri

[sunting]

Lua memang direka agar boleh dipanjangkan, yakni, para pengguna boleh menambah kata kunci, konsep dan struktur baharu pada bahasa sumber.

Lua juga:

 * reflektif
 * imperatif
 * bertatacara (procedural)