Pergi ke kandungan

Kimia: Asas/Jirim

Daripada Wikibuku
 Bab 2 - Jirim

Jirim adalah apa-apa "benda" dalam alam semesta ini yang mempunyai jisim dan memakan ruang. Ia terdiri daripada satu kelas zarah asas, "zarah jirim", dan ia terdiri daripada kuark dan lepton. Zarah-zarah ini membentuk atom.

Sifat jirim[sunting]

Bahan binaan jirim[sunting]

Bab utama: Kimia: Asas/Atom

Jirim dibentuk oleh atom. Atom adalah zarah kecil yang memainkan peranan dalam tindak balas kimia. Atom teramatlah kecil dan tidak boleh dilihat dengan mata kasar.

Terdapat 92 jenis atom yang wujud secara semula jadi di dalam alam ini. Setiap satu daripada 92 jenis atom ini mempunyai ciri-ciri yang berbeza, dan atom-atom yang berbeza menghasilkan jirim-jirim dengan ciri-ciri yang berbeza. Kebanyakan atom adalah atom logam, oleh itu jirim yang terhasil adalah logam juga. Atom-atom yang berbeza juga cenderung untuk tersusun dalam cara yang berbeza; sama ada bergabung dengan satu sama lain, tersusun rapat-rapat, bergerak rapat-rapat atau bergerak bebas. Atom-atom yang bergabung membentuk sebatian kimia seperti air (hidrogen monoksida) dan garam (natrium klorida).

Fasa-fasa jirim[sunting]

Cara atom-atom bergerak menentukan fasa jirimnya. Terdapat tiga fasa jirim asas; pepejal, cecair dan gas.

Pepejal adalah fasa jirim kebanyakan bahan di dunia. Lihat di sekeliling anda dan anda akan lihat pepejal. Dinding rumah anda pepejal, lantai anda pepejal, malahan kebanyakan daripada tubuh anda juga pepejal. Secara asas, bahan pepejal adalah nyata dan boleh dipegang. Ia mengekalkan bentuknya jika tidak dikenakan daya luaran. Jika dilihat dari segi susunan zarah, zarah jirim pepejal bersusun rapat dan tidak bergerak. Ia hanya bergetar di tempatnya. Semua logam kecuali raksa dan sesetengah bukan logam adalah pepejal dalam suhu dan tekanan piawai, atau suhu bilik. Begitu juga dengan kebanyakan sebatian, terutama sekali sebatian antara logam dan bukan logam yang biasanya mempunyai struktur kristal tersendiri.

Cecair, seperti namanya, adalah fasa jirim utama bagi air. Sebarang jirim yang boleh mengalir dan tidak mempunyai bentuk tetap adalah cecair. Cecair adalah sejenis bendalir yang, seperti namanya juga, boleh mengalir. Zarah-zarah cecair tidak kekal dalam posisinya, sebaliknya ia boleh bergerak bebas. Air, raksa dan sesetengah hidrokarbon seperti alkohol, alkana dan alkena memiliki bentuk cecair dalam suhu bilik. Jirim pepejal boleh dijadikan cecair dengan menambahkan tenaga kepada jirim itu dalam bentuk haba.

Gas adalah fasa jirim udara. Ia juga adalah sejenis bendalir, tetapi ia mempunyai kelikatan yang sangat rendah. Zarah-zarah gas bergerak dengan sangat pantas dan hampir tidak berlanggar antara satu sama lain. Jarak antara zarah-zarah gas adalah jauh dan oleh itu, ia boleh bergerak bebas. Dalam jadual berkala, kumpulan 18 atau gas adi adalah satu-satunya kumpulan jadual berkala yang setiap unsurnya berada dalam keadaan gas dalam suhu dan tekanan piawai.