Pergi ke kandungan

Bantuan:FAQ

Daripada Wikibuku

Berikut merupakan koleksi soalan lazim (FAQ) Wikibooks. Jika anda tidak dapat mencari jawapan kepada persoalan anda di sini, terdapat beberapa pilihan.

  • Jika anda masih baru di Wikibooks, anda mungkin mahu membaca laman untuk pengguna baru, yang memberikan maklumat berguna serta panduan untuk anda bermula.
  • Cuba layari pautan di laman bantuan.
  • Jika anda masih tidak berjumpa jawapannya, anda boleh mengutarakan soalan anda di kedai kopi; ahli Wikibooks yang lain akan cuba membantu anda.

Umum

[sunting]

S: Bagaimana mencipta laman baru?

J: Cuma taip tajuk yang anda kehendaki di laman carian dan klik butang "Pergi". Klik pada pautan merah di laman seterusnya dan mula menaip. Lihat juga panduan menyeluruh di Wikipedia.

S: Di manakah senarai mengikut abjad?

J: Khas:Indeks awalan akan menyenaraikan laman dengan awalan yang anda kehendaki. Khas:Semua laman pula menyenaraikan semua laman dalam Wikibooks denagn awalan yang anda kehendaki dan seterusnya.

S: Saya telah menyumbang tanpa mendaftar, tapi kini saya ingin mempunyai akaun pengguna. Bagaimana caranya?

J: Cuma klik pada pautan Log masuk / buka akaun di bahagian atas kanan setiap laman di Wikibooks.

S: Apakah format kandungan laman yang digunakan?

J: Tiada format khusus yang digunakan. Bagaimanapun, anda boleh meninjau buku-buku lain untuk mengetahui berbagai format yang ada.

S: Bolehkah saya mencuba-cuba?

J: Tentu sahaja. Silakan mencuba di Wikibooks:Kotak pasir.

Pelanggaran hak cipta

[sunting]

S: Saya terjumpa bahan berhakcipta dalam sesuatu rencana. Apa yang patut saya buat?

J: Dalam penerbitan seperti ini sukar untuk menentukan bila hak cipta dilanggar. Kegunaan adil (lihat bawah) bukan pelanggaran hak cipta. Jika anda syak berlaku pelanggaran hak cipta, ikuti langkah-langkah berikut:
  1. Periksa rencana tersebut dan cari sumbernya.
  2. Di laman perbincangan, nyatakan sedemikian dan tunjukkan bukti anda.
  3. Jika bahan tersebut diletakkan oleh penyumbang berdaftar, adalah sopan untuk memaklumkan dia.
  4. Anda tidak perlu membuang bahan tersebut dengan segera.

S: Apakah hak cipta?

J: Hak cipta merupakan hak ekonomi eksklusif seseorang untuk menggunakannya. Tempohnya bergantung besar kepada undang-undang negara yang didiami pemilik hak cipta tersebut. Ia mungkin disertai dengan hak moral seperti hak diberikan penghargaan. Sesuatu karya yang yang hak cipta telah tamat dikatakan berada dalam domain awam.

S: Apakah kegunaan adil?

J: Secara mudah "kegunaan adil" ialah pembolehan pemetikan karya berhakcipta orang lain. Sebarang petikan perlulah diberikan penghargaan sewajarnya. Sama ada sesuatu petikan masuk ke dalam kegunaan adil merupakan suatu perkara yang rumit. Biasanya, petikan satu takrifan atau rangkap ringkas termasuk dalam undang-undang ini.

Bagaimana memaut Wikipedia

[sunting]

Terdapat dua cara: Pertama dengan penggunakan awalan antara-projek "w:", e.g. [[w:WP:FAQ|]] = WP:FAQ. Cara kedua ialah dengan menambah templat Templat:T di laman tersebut, yang akan menambahkan kotak pautan seperti di sebelah.

Anda juga boleh memaut projek lain seperti Wiktionary dengan menggantikan kata kunci "w" dalam contoh di atas dengan "wikt". Lihat Wikibooks:Projek saudara untuk maklumat lanjut.

Lihat juga

[sunting]