Pergi ke kandungan

Bahasa Penanda Hiperteks (HTML)/Perenggan dan Pengepala

Daripada Wikibooks
Sebelum: Kepala dan Badan Indeks Berikut: Memformat Teks

Sebahagian besar laman web terdiri daripada perenggan, yang diberi struktur dengan penggunaan pengepala. Kedua-dua jenis unsur ini diperikan dengan berikut.

Perenggan[sunting]

Unsur p digunakan bagi membahagi teks ke dalam perenggan.

 <p>Perenggan pengenalan awal.</p>
 <p>Satu lagi perenggan pengenalan.</p>

Pengepala[sunting]

Terdapat enam tahap pengepala. Dalam sesuatu dokumen, pengepala-pengepala yang paling penting seharusnya berada pada tahap satu. Subkepala (sub-heading) harus berada pada tahap dua. Subsubkepala (sub-sub-heading) pula pada tahap tiga, dan seterusnaya hingga ke tahap enam. Jangan langkau tahap. Sekiranya saiz lalai tidak serasi dengan dokumen anda, guna CSS untuk mengubahnya. Pengepala harus digunakan dengan cara berkesan bagi memberi garis bentuk kandungan anda. Dengan berbuat demikian, pengguna dapat mencari maklumat lebih cepat (misalnya, di Wikipedia) dan terdapat beberapa enjin gelintar yang menggunakan pengepala bagi memberi pangkat pada kandungan laman.


 <h1>Ini Tahap 1</h1>
Ini Tahap 1
 <h3>Ini Tahap 3</h3>
Ini Tahap 3
 <h5>Ini Tahap 5</h5>
Ini Tahap 5

Contoh[sunting]

Contoh ini akan digunakan dalam bahagian yang menyusul di mana kita akan dapat melihat perubahan pada penampilan dokumen.

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
<html lang="en">
 <head>
  <title>Jam Matahari</title>
 </head>
 <body>
  <h1>Ular</h1>
  <p>Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.</p>
  <p>Ular merupakan reptilia karnivor yang panjang dan tidak berkaki dalam suborder Serpentes. Seperti semua spesies Squamata, ular merupakan vertebrat amniot ektoterma yang berkulitkan sisik yang bertindan-tindih. 
  </p>
  <p>Ular ditemui hidup di setiap benua (kecuali Antartika), Lautan Pasifik dan Lautan Hindi, serta kebanyakan daratan yang lebih kecil — antara yang terkecuali ialah beberapa pulau besar seperti Ireland dan New Zealand, serta kebanyakan pulau kecil di Lautan Atlantik dan tengah Lautan Pasifik.[
  </p>
  <h2>Evolusi</h2>
  <p>Rekod fosil ular agak berkurangan kerana rangka ular biasanya kecil dan rapuh, oleh itu jarang mengalami pemfosilan. Fosil-fosil yang sedia ada boleh dicamkan sebagai ular (biarpun sering memelihara kaki belakang) mula-mula muncul dalam rekod fosil pada Usia Kapur.
  </p>
  <p>Semua ular yang diketahui tiada anggota kaki depan. Ini disebabkan oleh evolusi gen Hox yang mengawal morfogenesis anggota kaki. Rangka paksi yang terdapat pada leluhur sepunya ular-ular, seperti mana haiwan-haiwan tetrapod yang lain, mempunyai pengkhususan setempat yang terdiri daripada vertebra serviks (leher), torasik (dada), lumbar (pinggang), sakrum (pelvis), dan kaudal (ekor). 
  </p>
  <h3>Asal-usul</h3>
  <p>Asal-usul ular masih belum dipastikan. Terdapat dua hipotesis utama yang bersaing merebut penerimaan.
  </p>
  <h4>Hipotesis Cicak Mengorek Tanah</h4>
  <p>Terdapat bukti fosil yang membayangkan bahawa ular mungkin berevolusi daripada cicak yang mengorek tanah, seperti Varanidae (atau kelompok seumpamanya) sewaktu Usia Kapur.[11] Sejenis ular fosil terawal, Najash rionegrina, berupa haiwan mengorek berkaki dua dengan sakrum, yang hidup di daratan sahaja.
  </p>
  
 </body>
</html>
Sebelum: Kepala dan Badan Indeks Berikut: Memformat Teks