Bahasa Penanda Hiperteks (HTML)/Pengesahsahihan HTML

Daripada Wikibooks
Sebelum: Lembaran Gaya Lata Indeks Berikut: Bingkai

Terdapat peraturan tetap yang mentaakrifkan bagaimana tag-tag HTML boleh digunakan dalam sesebuah dokumen HTML. Kesukaran bagi memastikan penggunaan tag HTML dengan cara yang betul mungkin bertambah sukar bila dokumen anda bertambah panjang dan rumit. Namun, terdapat perkakas yang dapat melakukan pemeriksaan tag-tag HTML demi memastikan semuanya terletak dengan betul dalam dokumen anda. Alat-alat ini disebut alat pengesahsahihan ataupun validator dalam bahasa Inggeris. Terdapat beberapa jenis alat pengesahsahihan percuma yang boleh anda guna, termasuk:

Cuba anda muat naikkan fail indeks.html atau indeks.htm yang anda buat dahulu ke dalam satu daripada alat pengesahsahihan di atas. Secara pilihan, kedua-dua alat juga menawarkan pilihan bagi anda untuk memasukkan HTML secara langsung dan anda dapat menyalin dan tampal contoh yang terdapat dalam laman ini ke dalam alat-alat tersebut.

Juga, pelayar Firefox mempunyai pemanjang yang dapat mengesahsahih HTML sama ada melalui penggunaan alat HTML Tidy atau Penghurai SGML (alat pengesahsahihan W3C menggunakan perisian ini). Alat pemanjang Firefox ini boleh diperoleh daripada laman Mozilla buat semua platform.

Mengesahsahihkan setiap dokumen HTML yang anda anda cipta merupakan amalan yang baik. Sila maklum bahawa banyak alat reka visual akan membenarkan anda mencipta dokumen HTML yang tidak sah, justeru adalah penting yang anda memeriksa dokumen-dokumen yang dicipta dengan perisian-perisian ini.

Sebuah dokumen HTML yang sah bermakna dokumen tersebut akan dipaparkan dalam pelayar sesawang patuh W3C sebagaimana yang anda niatkan melalui pengaturcaraan HTML anda. Dalam kes pelayar teks seperti Lynx, teks yang anda tulis akan dipaparkan dengan pemformatan yang betul agar ia dapat mudah dibaca oleh pengguna. Pengetahuan pengekodan HTML juga bermakna anda dapat memperbetulkan laman-laman yang dicipta dengan penyunting WYSIWYG secara insani. Nilainya kepada anda ialah, penyunting-penyunting sedemikian akan memuatkan kod-kod lewah yang akan memperlahankan penampilan dokumen anda. Pembersihan kod akan mempercepatkan pemuatan dokumen anda, dan dokumen kemudiannya dapat dipaparkan dengan pantas.

Sebelum: Lembaran Gaya Lata Indeks Berikut: Bingkai