Pergi ke kandungan

Wikibuku:WikiSelera

Daripada Wikibuku
Sabtu, 20 Julai 2024 · 11:49 UTC · Wikimedia Laman Utama

Cadangan projek penulisan resipi
masakan tradisional di Malaysia.

Utama » Perbincangan » Kegiatan » Hasil »


WikiSelera ialah sebuah projek (cadangan) penulisan resepi masakan tradisonal di Malaysia ke dalam Wikibuku. Ia bertujuan untuk merakamkan dan merekod nilai warisan tempatan dalam gastronomi di Malaysia. Wadah Wikibuku digunakan sebagai sebuah wadah bebas dan lebih luwes berbanding penulisan rencana yang ensiklopedik di Wikipedia.

WikiSelera pada asalnya ialah sebuah pertandingan muat naik gambar bertema makanan ke Wikimedia Commons yang dianjurkan Kumpulan Komuniti Pengguna Wikimedia Malaysia pada 2021. Nama WikiSelera dicadangkan untuk terus digunakan bagi projek ini, mengambil pengalaman serupa dari projek WikiKata di Wikikamus bahasa Melayu yang turut bermula dari siri pertandingan.

Kegiatan

[sunting]

WikiSelera dirancang untuk merakamkan resepi masakan tradisional di seluruh Malaysia. Maka, ia memerlukan kumpulan sukarelawan penggerak projek WikiSelera berkunjung ke negeri-negeri sasaran bagi mengadakan beberapa kegiatan berkaitan. Antaranya:

  • Memasak masakan tradisional
  • Mengenal pasti bahan-bahan yang digunakan untuk sesuatu masakan
  • Mengenalpasti cara memasak sesuatu masakan.
  • Merakamkan gambar bahan dan cara memasak untuk pendokumentasian
  • Mengetahui sejarah yang ada di sebalik penghasilan sesuatu masakan tradisional

Peluang kerjasama

[sunting]

Penganjur WikiSelera membuka ruang dan peluang kepada mana-mana institusi, syarikat dan pertubuhan yang ingin bekerjasama dalam projek ini bagi membebaskan pengetahuan mengenai masakan tradisional di Malaysia.

Sebarang perhubungan boleh dicapai ke e-mel: info@wikimedia.org.my.