Pergi ke kandungan

VHDL, Panduan untuk orang baru/Pengenalan

Daripada Wikibuku

VHDL ialah sebuah bahasa penghuraian perkakasan (HDL) yang memudahkan para jurutera elektronik untuk mereka litar bersepadu. VHDL adalah kependekan kepada "Very High Speed Intergrated Circuit HDL", atau diterjemahkan secara kasar sebagai HDL untuk Litar bersepadu berkelajuan sangat tinggi. Litar bersepadu berkelajuan sangat tinggi mempunyai singkatan VHSIC, namun kita tidak akan membincangkan tentangnya di sini.

Mengapa perlu belajar VHDL?[sunting]

Cuba bayangkan, anda ialah seorang jurutera elektronik. Anda diberi tugasan untuk mereka sebuah litar bersepadu yang mempunyai funsi dan cara berkerja yang tertentu. Sebelum memulakan kerja-kerja mereka cipta, anda telah melakukan analisis kepada masukan dan keluaran yang anda inginkan dengan menggunakan kaedah jadual kebenaran dsb. Sudah membuat yang berkenaan, anda memikirkan, bagaimana untuk membuat litar bersepadu berkerja mengikut apa yang anda kehendaki. Lantas anda membuat gambarajah. Kemudian, anda buat litar bersepadu tersebut. Tiba-tiba, ianya tidak berfungsi seperti apa yang anda kehendaki! Mungkin disebabkan ralat dari segi seni bina atau anda telah tersalah tugaskan pin kepada masukan tertentu. Tidak ada cara lain, anda terpaksa mereka semula litar bersepadu berkenaan.

Kaedah ini tentu sekali akan memakan banyak kos dan masa sehingga anda mencapai kejayaan. Sebaliknya, dengan menggunakan VHDL, anda boleh mereka bentuk seni bina litar bersepadu, membetulkan ralat dan menganalisis keluarannya sama ada mengikut kehendak anda sebelum anda memuat turunkan ia kepada litar bersepadu boleh atur cara.

Selain daripada itu, kesukaran untuk memahami VHDL adalah rendah. Ini kerana sintaksis VHDL adalah seperti sebaris ayat berbahasa Inggeris. Sekiranya anda tidak memahami bahasa Inggeris, saya tidak boleh berkata apa-apa.

Siapa perlu belajar VHDL?[sunting]

Sekiranya anda baca dari ayat pertama laman ini sehingga perkataan INI, saya rasa saya boleh anggapkan yang anda sudah tahun siapa yang perlu fasih berbicara dalam VHDL. Tentu sekali, mereka yang melibatkan diri dalam bidang kejuruteraan elektrik sama ada pelajar ataupun yang telah bergelar jurutera.

Bahasa lain selain VHDL[sunting]

Sekiranya anda tidak berminat dengan VHDL, terdapat banyak lagi HDL lain yang anda boleh pelajari. Oleh kerana pengetahuan saya kurang, saya cuma tahu yang terkenal sahaja. Satu lagi HDL yang sering digunakan ialah Verilog. Tidak banyak yang saya boleh perkatakan mengenainya kerana saya tidak fasih berbicara verilog.

Pengkompil[sunting]

Terdapat banyak pengkompil VHDL, ada yang percuma dan ada yang berbayar. Saya cadangkan anda memuat turun Altera Quartus II edisi Web kerana ia percuma. Selain itu, ia juga mudah digunakan dan mesra pengguna. Tambahan lagi, ia bukan cuma khusus kepada VHDL, ia juga boleh mengkompil Verilog.

<< Undur | Maju >>