Pergi ke kandungan

Tutorial Python untuk bukan pengatur cara/Pengenalan

Daripada Wikibuku

Nota berkaitan tutorial

[sunting]

[Nota ini tidak terdapat dalam teks tutorial asal]

Tutorial ini ditulis bagi Python versi 2.6. Semenjak tutorial ini ditulis, Python sudah ditatar ke versi Python 2.7.x dan bagi cabang 3.0 pula, kepada Python 3.3.x. Tidak terdapat banyak perbezaan ketara antara versi 2.6 dan 2.7, tetapi versi 3.x.x mempunyai sintaks berlainan daripada versi 2.x.x.

Tutorial ini menggunakan beberapa fon agar nampak lebih terang yang mana kod yang ditaip, apa yang ditaip dalam program, dan kod python itu sendiri. Perbezaan ini diperikan di bahagian-bahagian yang menyusul.

Pertama sekali

[sunting]

Baik, anda tidak pernah menulis atur cara sebelum ini. Melalui tutorial ini saya akan cuba mengajar anda bagaimana untuk mengaturcara komputer. Sebenarnya, hanya ada satu cara untuk belajar mengaturcara (programming). Anda mesti baca kod dan tulis kod. Saya akan menunjukkan kepada anda banyak contoh kod. Anda mesti taip kod itu dan saya akan menunjukkan kepada anda apa yang akan terjadi. Bermain-mainlah dengan kod itu dan cuba ubah kod itu mengikut kesukaan anda. Bila saya taip dalam kod, ia akan berformat sebegini:

##Python sangat senang untuk dipelajari
print "Hello World!"

Ini ialah supaya ia mudah dibezakan daripada teks lain.

Jika komputer memaparkan sesuatu, formatnya akan kelihatan sebegini:

Hello World!

Kadang-kadang akan terdapat campuran antara teks yang anda taip (ditunjukkan dengan teks tebal) dan teks yang dicetak oleh komputer ke skrin, yang akan kelihatan sebegini:

Berhenti!
Siapa di sana? Josh
Anda boleh lalu, Josh

Dan jangan takut untuk melakukan kesalahan, ia adalah perkara yang biasa di dalam mengaturcara sesuatu program.

Sekarang, ada satu lagi benda penting. Untuk mengaturcara di dalam Python anda mestilah memerlukan perisian w:Python. Jika belum lagi, dapatkannya di tapak web Python dan pilih versi yang sesuai dengan komputer anda.

Muat turun dan baca arahan untuk memasang Python ke dalam komputer anda.

Memasang Python

[sunting]

Pertama sekali, anda perlu muat turun fail yang sesuai di laman muat turun Python. Versi terkini ialah versi 2.7, tetapi mana-mana versi 2.2 ke atas sesuai digunakan untuk tutorial ini. Jangan lupa dapatkan fail versi Microsoft Installer (.msi/.exe) jika anda menggunakan Windows atau rpm atau sumber kodnya jika anda menggunakan Unix. Jika anda menggunakan Linux, kemungkinan besar Python telahpun dipasang pada komputer anda.

Jika anda memuatturun versi Microsoft Installer, klik ikon fail itu dua kali dan Python akan terus dipasang ke komputer anda.

Jika anda menggunakan Unix, pastikan anda mengkompil kod sumber Python ke dalam sambungan fail Tk jika mahu menggunakan IDLE. IDLE ialah penyunting teks Python.

Mod Interaktif

[sunting]

Pergi ke IDLE di menu Python (juga dipanggil GUI Python). Anda sepatutnya melihat beberapa teks seperti ini jika anda menggunakan Windows seperti saya:

Python 2.5.1 (r251:54863, Apr 18 2007, 08:51:08) [MSC v.1310 32 bit (Intel)] on win32
Type "copyright", "credits" or "license()" for more information.

   ****************************************************************
   Personal firewall software may warn about the connection IDLE
   makes to its subprocess using this computer's internal loopback
   interface.  This connection is not visible on any external
   interface and no data is sent to or received from the Internet.
   ****************************************************************

IDLE 1.2.1      
>>>

Tanda >>> ialah cara Python memberitahu anda bahawa anda berada di mod interaktif (saling tindak). Di dalam mod interaktif, apa saja kod yang anda taip akan terus dijalankan atau berfungsi. Cuba taip 1+1. Python akan memberi tindak balas dan memaparkan 2. Mod interaktif membolehkan anda untuk mencuba menulis kod dan melihat apa yang Python akan paparkan. Jika anda hendak bermain dengan kod Python yang belum pernah anda tulis gunakanlah mod interaktif untuk melihat tindak balasnya.

Mencipta dan menjalankan program

[sunting]

Pergi masuk ke dalam IDLE jika belum lagi. Pilih File dari menu di atas dan selepas itu klik New Window. Taip kod ini:

print "Hello, World!"

Pertama sekali, simpan program ini. Pergi ke menu File dan klik Save. Simpankannya dengan nama "hello.py" (anda boleh menyimpannya di mana-mana folder yang anda kehendaki). Sekarang setelah disimpan, barulah aturcara ini boleh dijalankan.

Seterusnya jalankan program ini dengan cara pergi ke menu Run dan pilih Run Module ataupun tekan kekunci F5 di papan kekunci. Ini akan mengeluarkan perkataan Hello, World! di dalam tetingkap *Python Shell*.

Masih tidak faham? Cuba tutorial untuk IDLE di laman web bimbingan IDLE dalam bahasa Melayu