Pergi ke kandungan

Tutorial Python untuk bukan pengatur cara/Bahan Awal

Daripada Wikibuku

Buku Tutorial Python ini adalah hasil terjemahan daripada buku asal Non-Programmer's Tutorial for Python 2.6 oleh Josh Cogliati.

Pesanan penterjemah asal

[sunting]

Saya menterjemahkan tulisan beliau kerana ingin memperkenalkan kepada rakyat Malaysia tentang pengaturcaraan di dalam Python. Di Malaysia, pengaturcaraan menggunakan Python ini memang langsung tidak terkenal dibandingkan dengan C, Visual Basic, Java, Perl dan beberapa yang lain. Dan tutorial atau rencana atau penulisan mengenainya juga boleh dikatakan hampir tiada.

Saya mengambil kesempatan ini untuk menulis mengenainya dan berharap agar ramai rakyat Malaysia akan merasai kehadiran bahasa pengaturcaraan ini. Mempelajari bahasa ini mempunyai beberapa kelebihan dan kebaikan kerana bahasa Python adalah lebih mudah untuk difahami serta ditulis berbanding kebanyakan bahasa komputer lain. Lagi satu, bahasa pengaturcaraan ini boleh dijalankan di pelbagai platform komputer seperti Windows, Linux, Macintosh, BSD dan pelbagai lagi serta juga boleh dijalankan di Nokia Series S60. Jadi, anda tidak perlu belajar bahasa pengaturcaraan yang lain jika mahu membuat atur cara komputer untuk platform komputer yang berlainan.

Python adalah sejenis bahasa pengaturcaraan berasaskan object-oriented programming (OOP) atau dalam bahasa Melayunya "pengaturcaraan berorientasi objek". Ia boleh digunakan untuk membangunkan pelbagai jenis aplikasi komputer seperti sesawang, permainan, pangkalan data, aplikasi berasaskan atas meja (desktop GUI), saintifik, pengiraan, pembelajaran, rangkaian dan beberapa lagi.

Banyak lagi kelebihan dan kemampuan Python yang saya tidak sebutkan. Saya harap dengan penerangan yang serba ringkas tadi dapat menimbulkan minat anda terhadap pengaturcaraan menggunakan Python. Jika anda tidak berminat sekalipun dalam bidang pengatucaraan, jadikanlah ia hobi di masa lapang kerana ia dapat mengasah otak anda untuk berfikir secara mencabar.

Tutorial ini dihasilkan dengan tujuan untuk memperkenalkan penulisan pengaturcaraan di dalam Python. Ia sangat sesuai untuk sesiapa yang tidak pernah terlibat atau langsung tidak mempunyai pengalaman dalam bidang pengaturcaraan.

Powerabu

Pesanan penulis asal

[sunting]

Semua kod sumber contoh Python dalam tutorial ini diletak dalam domain awam. Justeru anda boleh menukarnya dan menggunakan mana-mana lesen yang anda mahu. Oleh sebab anda mahu belajar mengatur cara, GNU Free Documentation License mensyaratkan yang anda menyimpan semua program terbitan daripada kod sumber tutorial ini di bawah lesen tersebut. Oleh sebab kod sumber python diberi kepada domain awam, keperluan itu diketepikan.

Tutorial ini pada asalnya ditulis dengan LaTeX dan boleh diperoleh di: http://www.honors.montana.edu/~jjc/easytut/. Ia dipindahkan ke sini kerana pelayan itu akan hilang dan tutorial ini dibaca sekurang-kurangnya sepuluh kali sehari. Dokumen ini disediakan dalam LaTeX, HTML, PDF, dan Postscript. Pergi ke http://jjc.freeshell.org/easytut/ (Juga boleh mencuba di http://web.archive.org/web/*/http://www.honors.montana.edu/~jjc/easytut/ atau http://www.geocities.com/jrincayc/easytut.tar.gz) untuk melihat semua bentuk dokumen. Terdapat versi bahasa-bahasa Korea, sepanyol, Itali dan Greek di dalam fail tar.


Tutorial Python untuk bukan pengatur cara ditulis untuk menjadi pengenalan bahasa pengaturcaraan Python. Panduan ini ialah untuk seseorang yang tidak mempunyai pengalaman mengatur cara.

Sekiranya anda berpengalaman mengatur cara dalam bahasa lain, saya sarankan anda gunakan (Inggeris) Python Tutorial for Programmers karya Guido van Rossum.

Sekiranya anda mempunyai soalan atu ulasan, sila gunakan laman perbincangan ataupun lihat Tutorial Python untuk bukan pengatur cara/Pengarang bagi mendapatkan maklumat perhubungan pengarang. Saya alau-alukan soalan dan ulasan tentang tutorial ini. Saya akan cuba menjawab soalan-soalan anda sebaik mungkin.

Sekalung budi buat James A. Brown kerana menulis kebanyakan maklumat tentang pemasangan Windows. Terima kasih juga saya ucapkan kepada Elizabeth Cogliati kerana merungut :) tentang tutorial asal (yang tidak boleh digunakan oleh seorang yang bukan pengatur cara), kerana membaca pruf, dan kerana menyumbang banyak idea dan ulasan. Terima kasih juga kepada Joe Oppegaard kerana menulis hampir kesemua latihan. Terima kasih kepada semua yang mungkin saya terlepas pandang.

Sumber lain

[sunting]

Lihat juga bab Tamat bagi ulasan tambahan.