Pergi ke kandungan

Tiya: Perjalanan Pulang Burung Kakak Tua

Daripada Wikibuku

Tiya : Perjalanan Pulang Burung Nuri

Ini ialah novel sebuah novel berbahasa Inggeris bertajuk 'Tiya: A Parrot's Journey Home'.

Sinopsis

[sunting]

Tiya: A Parrot's Journey Home yang ditulis oleh Samarpan (Swami Samarpanananda), ialah kisah perjalanan burung kakak tua ke pelbagai tempat untuk mengatasi batasannya sendiri. Tema asas cerita ialah perjalanan seseorang menuju kesedaran kendiri.

Dua ekor burung – satu yang seronok dengan dunia dan satu lagi yang menjadi saksi (yang tidak terikat dengan suka duka dunia) – sememangnya itulah yang dimaksudkan oleh Tiya. Tiya bermula sebagai burung yang bercita-cita, bersemangat untuk menikmati suka duka dan akhirnya belajar menjadi saksi kepada dunia suka duka. Seseorang sentiasa boleh bertanya sama ada benar-benar ada keperluan untuk semua pengembaraan itu -mengapa Tiya tidak menerima ilmu terus daripada Hans yang baik hati. Tiya bertenaga dan ingin tahu serta mencari pengalaman dan pengembaraan baharu (dan kesusahan) dan kemuncak semua itu adalah penyaksi dan pemerhati yang bijak dan tersisih daripada pengalaman itu.

Analisis Mahabharata telah memerhatikan bahawa Gita tidak mungkin didedahkan kepada seseorang yang tidak bergelut dengan batinnya dan dilukakan dalam proses itu. Pertarungan antara Arjuna dengan Kirata dikatakan sebagai perjuangan ini. Lebih daripada Shiva yang menyamar, Kirata dikatakan mempersonifikasikan tenaga kejahatan yang terkunci dalam setiap individu. Pertarungan yang kuat dan akhirnya sia-sia melawan tenaga ini adalah persediaan penting Arjuna untuk Gita. Pemandangan orang-orang terdekat dan tersayang yang berbaris di seberang hanyalah satu pencetus.

Begitu juga, perjalanan Tiya, yang didorong oleh nafsu dan desakan dalam diri, sering menyebabkannya dibantai sehingga berlebam (dan kadang-kadang lebih teruk daripada itu ) dan perjalanan yang jauh ini bukanlah pengembaraan yang sesat tetapi persediaan penting untuknya melihatcahaya di penghujungnya. Hans ialah Guru yang membimbing dengan licin tetapi tegas.

Tiya: A Parrot's Journey Home
Penulis: Samarpan
Muka depan: Tara Goswami
Subjek: Kerohanian, Penggembaraan
Penerbit: Harper Collins
Tahun Terbitan: 2009
Muka surat: 174
ISBN 978-81-7223-832-2

Adaptasi

[sunting]

Tiya didapati dalam 6 bahasa: Inggeris, Hindi, Bengali, Indonesia, Gujarati dan Kannada. Buku ini juga boleh didapati dalam bentuk audio. Filem animasi "Tiya" sedang dalam proses dengan Edgeworx Studios, LLC, New York.

Tiya menerima komen daripada bekas Presiden India, Dr. A. P. J. Abdul Kalam yang menulis pada 2009, " buat pertama kalinya saya membaca buku yang hebat dalam tempoh lima tahun yang lalu ". Kemudian beliau menyenaraikan buku itu dalam lima buku yang mesti dibaca.[6][7][8] [9][10][11]

Tiya juga telah ditetapkan sebagai bahan bacaan bahasa Inggeris untuk pelajar kelas XI-XII di bawah Kurikulum CBSE di India. ( Pekeliling Bil. 03/2012, CBSE/ACAD/DIR (TRG)/2012 bertarikh 11.04.2012 )[12]

Watak dan tempat

[sunting]

1. Tiya - Watak utama, burung kakak tua, tidak berpengalaman tentang dunia di sekelilingnya.

2. Pokok Ara – Pokok yang Tiya tinggal bersama burung lain. Pokok ara menggambarkan dunia. Pokok ara adalah rumah kepada pelbagai spesies burung dan beberapa spesies telah diketengahkan untuk mengemukakan idea tentang interaksi harian kita di dunia.[13]

3. Hans – Watak kedua paling penting, selepas Tiya, yang kepentingannya diketengahkan pada penghujung cerita. Hans ialah guru yang hebat, tersisih, namun penyayang.[14]

4. Pengembaraan – Setiap tanah dan lokasi tempat Tiya tiba, mewakili satu emosi.[15]

5. Tanah Keabadian - Ia adalah keadaan kesedaran apabila seseorang menjadi alpa akan luaran dan hidup hanya dengan dalaman. Keadaan Turiya. Buku ini membentangkan pertumbuhan rohani seseorang melalui jalan Yoga- Vedanta https://ms.wikipedia.org/wiki/Falsafah_Vedanta. Dilihat dari sudut pendirian kesusasteraan tradisional India, ia tergolong dalam kategori Purana.[16]< /span>[18][17]

Rujukan

[sunting]

Samarpan. (2009). Tiya: perjalanan burung nuri pulang. HarperCollins Publishers India, usaha sama dengan Kumpulan India Today. ISBN 9788172238322. OCLC 502268540.

"HarperCollinsPublishers India | Samarpan". harpercollins.co.in. Diperoleh 2017-06-11.
"The Telegraph – Calcutta (Kolkata) | Pendapat | Pemilihan Kulit Kertas". www.telegraphindia.com. Diarkibkan daripada yang asal pada 6 Oktober 2009. Diperoleh 26-06-2017.
"TOI Crest – ULASAN PANTAS – Times of India". The Times of India. Diperoleh 26-06-2017.
"Jadilah unik: Dr APJ Abdul Kalam kepada belia | Berita Terkini & Kemas kini di Berita Harian & Analisis". dna. 2012-01-18. Diperoleh 26-06-2017.
Samarpanananda, Swami (Oktober–Disember 2010). "Ulasan buku, Tiya: A Parrot's Journey Home, A P J Abdul Kalam". IMJ. 2 (3): 65–66.
Samarpanananda, Swami (Oktober–Disember 2010). "Ulasan buku, Tiya: A Parrot's Journey Home oleh A Chaterjee". IMJ. 2 (3): 85–86.
Samarpanananda, Swami (Oktober–Disember 2010). "Ulasan Buku, Tiya: A Parrot's Journey Home oleh N-Ravichandran". IMJ. 2 (3): 67–72.
Samarpanananda, Swami (Oktober–Disember 2010). "Ulasan Buku, Tiya:A Parrot's Journey Home oleh PAWAN Kumar Singh". IMJ. 2 (3): 83–84.
"Ucapan Dr Kalam".
"Persidangan Sains/Ucapan Dr Kalam".
"CBSE | Unit Akademik: Pekeliling Terkini". www.cbseacademic.in. Diperoleh 26-06-2017.
Tiya: Perjalanan Pulang Burung Nuri. hlm. 1.
Tiya: Perjalanan Pulang Burung Nuri. hlm. 117.
Tiya: Perjalanan Pulang Burung Nuri. hlm. 23.
Tiya: Perjalanan Pulang Burung Nuri. hlm. 149.
Rig Veda Samhita.
Mundaka Upanishad.