Pergi ke kandungan

ReStructuredText:Buku Pengenalan Asas/Bahan Awal

Daripada Wikibuku

Buku ini ialah terjemahan dokumen penggunaan ReStructuredText (ReST), satu bahasa penanda yang menjadi sebahagian daripada peralatan Docutils yang digunakan bagi pemprosesan teks.

Buku sebenar bermula dengan Bab Buku Pengenalan Asas. Buku ini hanya membincangkan secara ringkas binaan yang digunakan dalam bahasa penanda ReStructuredText. Namun demikian, sesuai dengan tajuknya, kandungan buku ini mencukupi untuk digunakan sebagai panduan untuk sesiapa yang mahu mula mengguna ReST dan memproses dokumen ReST bagi menghasilkan dokumen HTML, LaTeX, dan sebagainya.

Teks sumber dan lesen[sunting]

Teks sumber ditulis Richard Jones dan diletakkan ke dalam Domain Awam.

Nota tentang kandungan[sunting]

  • Pautan luar. Dokumen asal memuatkan banyak pautan luar. Pautan-pautan tersebut digunakan untuk memaut laman-laman yang mengandungi perincian lanjut tentang penanda. Terjemahan ini tidak memuatkan pautan-pautan tersebut kerana ini pautan-pautan luar akan melancarkan perisian anti-spam Wikibuku. Walau bagaimanapun dirasakan ketidakhadiran pautan-pautan tidak menghalang pemahaman buku. Para pembaca boleh meneliti perincian pada dokumen sumber dengan mengikuti pautan di atas.
  • Pemformatan dan penampilan. Pemformatan buku ini terbatas kepada pemformatan yang terdapat pada format wiki.

Tipografi[sunting]

Note Dalam teks, ulasan penterjemah ditanda dengan kotak ini