Pergi ke kandungan

Panduan belajar/Perkara lain

Daripada Wikibuku

Selain belajar, terdapat beberapa perkara lain yang perlu diberi perhatian oleh para pelajar Muslim: Diri sendiri, makanan, ibu bapa, dan guru.

Diri sendiri

[sunting]

Diri sendiri bermaksud diri pelajar itu sendiri. Sebagai pelajar mereka sepatutnya ada ciri-ciri pelajar cemerlang atau pelajar yang berjaya antaranya mempunyai matlamat yang jelas, bermotivasi, daya tahan yang jitu, taat kepada Allah, ibu bapa dan guru, sentiasa berusaha, tidak mudah putus asa, semangat juang yang tinggi, jujur, ikhlas dan pelbagai lagi. Tujuan pergi ke sekolah, maktab atau universiti adalah semata-mata untuk belajar dan mendapatkan ilmu pengetahuan. Adakah betul kita pergi untuk belajar atau sebaliknya? Adakah kita jujur kepada diri kita sendiri? Adakah kita jujur kepada ibu bapa kita? Adakah kita jujur kepada guru-guru atau pensyarah kita?. Saya cadangkan:

 1. Niat pergi sekolah - niatkan kerana Allah
 2. Salam dan minta doa ibu bapa
 3. Baca ayat al-Kursi
 4. Apabila sampai ke sekolah - ucapkan alhamdulillah
 5. Apabila guru atau pensyarah mula mengajar - baca bismillah dan teruskan mendengar
 6. Apabila habis belajar - ucapkan alhamdulillah
 7. Apabila balik bersalaman dengan guru - minta dihalalkan
 8. Apabila sampai di rumah - ucapkan alhamdulillah dan beri salam sebelum masuk.

Makanan

[sunting]

Makanan berfungsi memberi zat dan kekuatan kepada pelajar untuk berjuang mencari ilmu yang bermanfaat. Oleh itu pelajar harus menjaga apa yang kita makan. Seelok-eloknya sumber makanan hendaklah halal, bersih dan berkhasiat. Makanan yang bersih, halal dan berkhasiat akan membuatkan hati kita bersih dan mudah menerima ilmu yang diberi. Amalkan adab makan yang baik bermula dengan doa dan berakhir dengan alhamdulilah. Banyak jenis makanan yang baik dan berkhasiat antaranya:

 1. Buah kurma
 2. Buah anggur
 3. Bijian hitam
 4. Buah zaitun dll

Ambillah ikut keperluan dan kemampuan anda serta keluarga. Allah tidak suka orang yang melebihi batas dan mengambil bukan haknya. Perbanyakkan minum air hidup iaitu air beroksigen dan bawa ke sekolah kerana air yang dapat menjana gelombang dalam otak yang penat dan kepanasan. Ingatlah 70% daripada struktur badan kita mengandungi air, kita terjadi kerana air dan dengan air jugalah nanti kita akan dibangkitkan semula.

Ibu bapa

[sunting]

Ibu bapa adalah orang yang melahirkan kita ke dunia ini dengan izin Allah SWT. Tanpa mereka kita tak akan wujud dan terlalu banyak jasa mereka kepada kita. Sebagai pelajar kita harus:

 1. Taat kepada kepada kedua ibu bapa kita khasnya ibu kita.
 2. Jangan sekali-kali menderhaka kepada mereka selagi apa yang disuruh itu tidak bertentangan dengan ajaran agama.
 3. Selalu mendoakan kedua ibu bapa kita.
 4. Minta mereka mendoakan kita supaya berjaya.
 5. Minta izin setiap kali kita pergi untuk mendapatkan ilmu - ke sekolah dan minta maaf terlebih dahulu supaya kita sentiasa bersih.
 6. Taati amanah yang diberi - pergi sekolah untuk belajar bukan buang masa atau lalai.
 7. Niatkan dalam hati jika kita berjaya nanti kita akan membantu dan menjaga mereka khasnya semasa sudah tua dan uzur nanti.

Ingat … jika ibu bapa kita reda maka Allah SWT akan sentiasa menolong kita selagi niat kita bersih dan baik. Jaga supaya ibu bapa tidak mengeluarkan kata-kata yang kurang baik terhadap kita kerana kata-kata itu akan menutup pintu hati kita.

Guru

[sunting]

Guru adalah insan yang diamanahkan untuk menyampaikan ilmu kepada orang yang memerlukan. Guru itu satu anugerah daripada Allah SWT dan pewaris nabi-nabi yang menyebarkan ilmu yang bermunafaat. Taatilah dan jujurlah kepada guru-guru kamu. Sentiasa mendoakan mereka dan minta dihalalkan ilmu yang diberi. Guru adalah penganti kepada ibu bapa di sekolah dan oleh itu dia juga perlu ditaati dan dipatuhi. Jangan sekali-kali menyakiti hati guru dan berlaku zalim kepadanya sebab ia akan membentuk bibit hitam dalam hati dan menjadi kotor. Hati yang kotor tidak akan mudah menyerap ilmu, sebab itulah nasihat guru tidak didengar atau dipakai. Cintailah dan sayangilah guru sebagai mana kamu menyayangi ibu bapa kamu.