Panduan Muggles untuk Harry Potter

Daripada Wikibooks

Templat:Muggles' Guide to Harry Potter/TOC


Selamat datang ke WIkibuku teks dan analisis anotasi berasaskan Templat:W untuk novel Templat:W yang sangat popular oleh Templat:W. Ia diatur untuk meminimumkan pendedahan maklumat dan esei Templat:W secara tidak sengaja untuk memberi gambaran tentang nilai sastera dan teknik karya yang sangat popular ini. Dalam prosesnya, ia mesti merangkumi perincian yang luas mengenai dunia Harry Potter.

Isi Kandungan Buku[sunting]

Sila lihat laman Isi kandungan untuk senarai penuh dan gambaran keseluruhan organisasi. Sekiranya anda ingin melayari keseluruhan Panduan Muggles, gunakan halaman ini untuk membaca buku ini.

Dimana Perlu Bermula[sunting]

Buku ini disusun untuk menangani beberapa tahap pembaca siri Harry Potter. Oleh itu, buku ini mempunyai beberapa halaman yang tersedia yang memperincikan panduan membaca untuk tahap bacaan tertentu:

 • Pemula - Pembaca yang baru mengetahui siri Harry Potter secara umum. Halaman ini harus digunakan oleh pembaca yang hanya membaca sebilangan kecil buku Harry Potter atau hanya berminat dengan gambaran umum mengenai jalan cerita dan maklumat biografi.
 • Menengah - Pembaca yang telah membaca sebahagian besar siri Harry Potter dan biasa dengan banyak watak dan tempat utama. Analisis watak, tempat, dan peristiwa serta ringkasan terperinci buku.
 • Lanjutan - Pembaca yang telah membaca keseluruhan siri dan ingin mengembangkan pengetahuan terperinci mengenai kandungan buku dan menyedari gambaran yang lebih baik. Sedikit langkah dari tahap pertengahan, hampir setiap topik dalam buku ini dibahas, memberikan gambaran lengkap mengenai siri ini.

Semua teks tersedia untuk sesiapa sahaja yang ingin membacanya; kami tidak "mematikan" teks jika anda tidak berada di tahap yang betul. Juga, amaran tahap menandakan berakhirnya tahap tertentu: pemula yang tidak mahu pengalaman membaca mereka dimanjakan dengan menunjukkan titik plot yang dinyatakan sebelum waktunya, hanya boleh membaca hingga tanda "Amaran pemula" atau "Peringatan spoiler". Pembaca antara yang sama harus membaca hanya hingga tanda "Amaran pertengahan". Pembaca lanjutan mungkin telah membaca keseluruhan siri, dan berpengetahuan sepenuhnya tentang apa yang berlaku dalam setiap novel, jadi keseronokan mereka dalam membaca siri ini tidak terganggu oleh apa pun dalam buku ini. Oleh itu, tidak ada tanda untuk pembaca Lanjutan, kerana tidak ada tempat di mana mereka harus berhenti membaca.

Bagi mereka yang ingin mengelakkan spoiler, kami menambahkan berhati-hati ini. Terutama pada halaman Watak, dan pada tahap yang lebih rendah dari halaman Magik, ada bahagian di mana analisis menghendaki kita merangkumi perkara-perkara yang belum pernah dilihat oleh pembaca. Khususnya, beberapa watak tiba-tiba dilihat dalam cahaya baru dalam dua buku terakhir. Seboleh-bolehnya, kami menandakan bahagian-bahagian di mana ia muncul dengan nama buku atau bab yang sesuai dengannya. Oleh itu, dalam bahagian Analisis watak, mungkin terdapat tajuk "Deathly Hallows"; ini adalah petunjuk bahawa bahagian berikut harus dielakkan sehingga anda membaca Harry Potter and the Deathly Hallows, untuk mengelakkan spoiler.

Buku ini adalah panduan belajar yang bertujuan untuk mengiringi pembacaan siri Harry Potter dalam konteks kursus; ia tidak bertujuan untuk menggantikan buku-buku. Buku ini tidak mengandungi teks penuh siri ini; memasukkan teks penuh siri dengan cara itu akan melanggar hak cipta. Kami sangat mengesyorkan bahawa jika anda belum memiliki salinan siri Harry Potter, tempat yang sangat baik untuk memulakan, bahkan sebelum melihat lebih jauh dalam Panduan ini, adalah mendapatkan salinan tujuh buku dalam siri ini.

Bahagian Utama[sunting]

Templat:Stages

 • Buku - Bab demi bab panduan buku masing-masing 0% developed  setakat 27 November 2020
 • Watak - Penerangan dan analisis watak utama dan kecil 0% developed  setakat 27 November 2020
 • Tempat - Ke mana watak pergi dan apa yang ditemui di sana 0% developed  setakat 27 November 2020
 • Peristiwa Utama - Analisis peristiwa penting yang menonjol 0% developed  setakat 27 November 2020
 • Magik - Perincian dan implikasi yang berkaitan dengan penggunaan pelbagai alat ajaib, makhluk, mantra, dan bahkan istilah lain-lain yang digunakan dalam buku 0% developed  setakat 27 November 2020
 • Garus Masa - Tinjauan kronologi tindakan dan peristiwa yang berlaku sebelum, selama, dan setelah tahun Harry di Hogwarts 0% developed  setakat 27 November 2020

Matlamat Buku[sunting]

 • Berikan perincian lengkap mengenai semua buku, watak, tempat, peristiwa, dan sihir siri Harry Potter
 • Menawarkan komen dan analisis kritikal terhadap buku dan watak yang disampaikan untuk membantu orang lain memahami situasi terperinci dengan lebih baik
 • Membangunkan indeks yang komprehensif yang memudahkan pencarian maklumat untuk pembaca rujukan
 • Minimumkan spoiler yang tidak perlu melalui set halaman berstruktur yang membolehkan pembaca meneroka kandungan jalan cerita sedalam yang dia mahu pergi

[[Kategori:Buku:Panduan Muggles untuk Harry Potter|Templat:BOOKSORTKEY]]