Pergi ke kandungan

Menyelami HTML5/Pengenalan:Lima Perkara Yang Anda Harus Tahu Berkaitan HTML5

Daripada Wikibuku
Menyelami HTML5
Prakata Pengenalan:Lima Perkara Yang Anda Harus Tahu Berkaitan HTML5 Sejarah (Berat Sebelah) HTML5


1. Ia bukan sekelompok yang besar[sunting]

Anda mungkin bertanya: "Bagaimana dapat saya mengguna HTML5 jika pelayar-pelayar lama tidak menyokongnya?" Namun soalan itu tidak berapa tepat; HTML5 ialah himpunan beberapa ciri. Jadi anda tidak dapat mengesan HTML5 support, ("sokongan buat HTML5") kerana itu tidak membawa apa-apa makna. Akan tetapi anda dapat mengesan sokongan bagi ciri tertentu, seperti canvas, video atau geolocation (pengecaman tempat mengikut lokasi geografi).

Anda mungkin berfikir bahawa HTML itu adalah tag dan tanda kurungan sudut. Itu sebahagian yang penting, tetapi ia bukan cerita sebenar. Spesifikasi HTML5 juga menetapkan bagaimana tanda kurungan sudut itu berinteraksi dengan JavaScript, melalui Model Objek Dokumen (Document Object Model, DOM). HTML5 bukan sahaja menetapkan tag <video>; terdapat juga antara muka atur cara aplikasi (API) DOM (DOM API) sepadan buat objek video dalam DOM tersebut. Anda dapat mengguna API ini bagi mengesan dokongan buat pelbagai format video, main video, jeda, bisu, jejak berapa banyak video sudah dimuat turun, dan perkara lain yang anda perlu bagi menimbulkan pengalaman pengguna yang kaya dengan tag <video> itu sendiri.

Bab 2 dan Lampiran A akan mengajar anda bagaimana mahu mengesan sokongan buat setiap ciri baharu HTML5.

2. Anda tidak perlu buang apa-apa[sunting]

Sama ada anda sukakannya atau tidak, anda tidak dapat menafikan bahawa HTML 4 adalah bahasa penanda yang paling berjaya. HTML5 memanjangkan kejayaan itu. Anda tidak perlu membuang bahasa penanda yang sedia ada. Anda tidak perlu mempelajari semula perkara yang anda sudahpun tahu. Sekiranya aplikasi sesawang anda bekerja semalam dalam HTML 4, ia juga akan bekerja hari ini dalam HTML5. Noktah.

Baiklah, sekiranya anda mahu memperbaiki aplikasi sesawang anda, anda telah pergi ke tempat yang betul. Ini contoh kuat: HTML5 mendokong semua pengawal borang daripada HTML 4, akan tetapi ia juga memuatkan pengawal baharu input. Beberapa tambahan ini yang sudah lama diperlukan seperti lungsur dan pemilih hari bulan; yang lain pula lebih halus. Misalnya, jenis input e-mel kelihatan sama dengan kotak teks, akan tetapi pelayar peranti bimbit akan menyesuaikan kekunci skrin mereka agar lebih mudah menaip alamat-alamat e-mel. Pelayar-pelayar lama yang tidak mendokong jenis input e-mel akan menganggapnya sebagai medan teks biasa, dan borang akan bekerja tanpa perubahan pada bahasa penanda ataupun godaman skrip. Ini bermakna anda dapat memperbaiki borang-borang sesawang anda hari ini, mahupun sebilanagan pelawat anda masih terlekat dengan IE 6.

Baca semua perincian berkaitan borang HTML5 dalam Bab 9.

3. Amat mudah untuk mula[sunting]

"Menaik taraf" kepada HTML5 semudah menukar doctype anda. Doctype seharusnya sudah hadir pada baris pertama setiap halaman HTML. Versi-versi HTML yang terdahulu memberi definisi banyak doctype, dan kadang agak sukar untuk memilih doctype yang betul. Dengan HTML5, hanya terdapat satu doctype:

<!DOCTYPE html>

Menaik taraf ke doctype HTML5 tidak akan merosakkan penanda yang sedia ada oleh sebab unsur-unsur yang jumud yang ditetapkan dalam HTML 4 akan masih dipaparkan dalam HTML5. Akan tetapi HTML5 akan membolehkan anda untuk mengguna – dan mengesahkan – unsur-unsur semantik baharu seperti: <article>,<section>, <header>, dan <footer>. Anda akan mempelajari semua unsur baharu ini dalam Bab 3.

4. Ia sudahpun bekerja[sunting]

Sama ada anda melukis pada kanvas, memain video, mereka borang yang lebih baik, atau membina aplikasi sesawang yang bekerja di luar talian, anda akan mendapati bahawa HTML5 sudahpun memiliki sokongan yang baik. Firefox, Safari, Chrome, Opera, dan pelayar peranti bimbit sudahpun mendokong kanvas (Bab 4), video (Bab 5), geolocation (Bab 6), penstoran lokal (Bab 7), dan banyak lagi. Google sudah mendokong anotasi mikrodata (Bab 10). Malah, Microsoft pun — jarang sekali dikira sebagai pelopor dokongan piawai — mendokong kebanyakan ciri HTML5 dengan Internet Explorer 9.

Setiap bab buku ini memuatkan carta (yang sering ditemui) berkaitan keserasian pelayar. Tapi lebih penting, setiap bab mengandungi perbincangan terbuka tentang pilihan sekiranya anda perlu mendokong pelayar-pelayar tua. Ciri-ciri HTML5 seperti geolocation (Bab 6) dan video (Bab 5) pada mulanya disediakan oleh pemalam (plug-in) pelayar, seperti "Gears" atau "Flash". Ciri-ciri lain, seperti kanvas (Bab 4), dapat dilagak dengan JavaScript. Buku ini akan mengajar anda bagaimana mahu mensasar ciri yang sedia ada pada pelayar, tanpa mengabaikan pelayar lama.

5. Ia berkekalan[sunting]

Tim Berners-Lee mencipta jaringan sejagat pada awal 1990-an. Beliau kemudiannya mengasaskan W3C untuk bertidandak sebagai pemandu piawai-piawai sesawang, yang telah dilakukan organisasi itu selama 15 tahun. Di bawah ini ialah apa yang diperkatakan W3C tentang masa depan piawai sesawang pada bulan Julai 2009:

Pada hari ini Pengarah memaklumkan bahawa apabila piagam Kumpulan Kerja XHTML 2 (XHTML 2 Working Group) seperti direncanakan pada penghujung tahun 2009, piagam itu tidak akan dilanjutkan. Dengan berbuat demikian, dan dengan menambah sumber dalam Kumpulan Kerja HTML, W3C berharap dapat mempercepatkan kemajuan HTML5 dan menjernihkan kedudukan W3C tentang masa hadapan HTML.

HTML5 akan kekal. Mari kita menyelaminya.

Tahukah Anda?

Bersama-sama dengan Google Press, O’Reilly mengedarkan buku ini dalam pelbagai format, termasuk kertas, ePub, Mobi, dan PDF bebas DRM. Edisi berbayar bertajuk "HTML5: Up & Running", dan dapat diperoleh sekarang.

Jika anda meminati pengenalan ini dan ingin menzahirkan penghargaan anda, anda boleh membeli "HTML5: Up & Running" melalui pautan afiliasi ini [ke Amazon, lihat Prakata] atau membeli edisi elektronik secara langsung daripada O’Reilly. Anda akan mendapat buku dan saya akan mendapat sedikit wang. Saya tidak akan menerima sumbangan sumbangan secara langsung buat masa ini.

Sebelum: Prakata Indeks Berikut: Sejarah (Berat Sebelah) HTML5