Pergi ke kandungan

Lembaran Gaya Lata/Pautan

Daripada Wikibuku

Pemilih a memadankan pautan. Terdapat empat pseudokelas yang sering digunakan bersama-samanya: link, visited, hover dan active. Peraturan yang menggunakan pseudokelas perlu ditulis mengikut urutan ini agar kesan dinamik mendahului keadaan visited/unvisited. Contoh berikut akan memaparkan pautan yang hitam, bertukar menjadi hijau apabila tetikus berada di atasnya, dan bertukar menjadi merah jambu apabila aktif (apabila tetikus ditekan semasa berada di atasnya).

a:link
 { color:white; background:gray }
a:visited
 { color:black; background:red }
a:hover
 { color:green }
a:active
 { color:pink }

Paparan:

Note Perisian Wikimedia tidak menyokong peraturan CSS a atau pseudokelas di ruang nama Rencana, tapi anda boleh mencuba CSS dengan menampal kod di atas dan mengubah suai fail CSS "skin" anda


Apabila tetikus diapungkan di atas pautan yang belum dilawati, kedua-dua pemilih a:link dan pemilih a:hover dipadankan. Oleh sebab peraturan hadir terakhir sekali, deklarasi colornya mendahului peraturan buat link. Dan oleh sebab perturan hover tidak mengubah sifat background, hasilnya ialah teks hijau berlatarkan warna gray (warna kelabu).

Pseudokelas :link dan :visited hanya dapat digunakan dengan pemilih a. CSS2.1 membenarkan penggunaan pseudokelas :hover dan :active dengan unsur-unsur lain. Namun, Internet Explorer[1] hanya membenarkan :hover pada unsur-unsur penambat atau anchor.

Nota kaki[sunting]

  1. Penterjemah: Keadaan ini mungkin sudah berubah pada tahun 2013
Sebelum: Fon dan Teks Indeks Berikut: Pseudounsur dan Pseudokelas