Pergi ke kandungan

Langkah keselamatan berkaitan pasir jerlus

Daripada Wikibuku

Berikut adalah langkah keselamatan jika menghadapi situasi disedut pasir jerlus:

Cara-cara Keterangan
Elakkan pasir jerlus Ketika anda berada di kawasan lembap seperti di persisiran pantai, paya dan sungai atau berada di kawasan di mana mata air bawah tanah berbuih keluar, kemungkinan pasir jerlus berada di situ amat tinggi. Jadi anda janganlah hanya melihat sahaja tetapi bergerak sedikit langkah dan rasakan keadaan tanah. Jika tanah yang dipijak agak lembik, berundurlah ke belakang secepat mungkin. Pasir jerlus biasanya mengambil masa 1 hingga 2 saat sebelum ia mencair.
Lemparkan keluar barang yang berat Oleh sebab badan manusia kurang tumpat berbanding pasir jerlus, anda tidak akan tenggelam melainkan jika anda panik dan menggapai-gapai tubuh badan secara kekerasan (menyebabkan pasir jerlus menjadi lebih cair) atau dibebani oleh sesuatu barang.

Jika kamu merasakan bahawa anda berada di atas pasir jerlus dan memakai barang yang berat (khususnya beg), segera lemparnya keluar. Jika mampu menarik keluar kasut yang dipakai adalah dibenarkan (khususnya kasut yang mempunyai tapak yang rata dan tidak mudah dibengkokkan seperti kasut but yang menghasilkan tarikan dan menyukarkan anda untuk timbul ke atas).

Sebagai langkah keselamatan, anda perlu menukar kasut yang lebih sesuai atau berkaki ayam jika berada di kawasan lembap.

Bertenang Tubuh badan manusia mempunyai purata ketumpatan 62.4 paun sekaki padu (64.4 paun/kaki³). Pasir jerlus mempunyai ketumpatan kira-kira 125 paun/kaki³ (2 g/cm³) yang lebih tumpat berbanding air yang mempunyai ketumpatan purata 65 paun/kaki (1 g/cm³) yang bermakna seseorang itu boleh mudah terapung atas pasir jerlus berbanding air.

Jika anda disedut ke dalam pasir jerlus, anda perlu bertenang supaya keapungan tubuh badan stabil dan membolehkan anda terapung perlahan-lahan.

Tarik nafas sedalam-dalamnya Perbuatan tersebut bukan hanya membantu menenangkan anda tetapi ia juga membuatkan anda lebih mengapung. Jadi anda tidak akan tenggelam kerana paru-paru anda penuh dengan udara.
Ambil masa Jika anda terperangkap dalam pasir jerlus, bergerak secara perlahan-lahan. Pergerakan perlahan akan mengelakkan anda daripada menggerakkan-gerakkan pasir jerlus. Anda juga perlulah bersabar kerana ia mengambil masa beberapa minit ataupun beberapa jam, secara sistematik dapat mengeluarkan anda daripada jerangkap samar tersebut.
Dapatkan anggota belakang Jika anda tenggelam separas tulang pinggul atau lebih tinggi daripadanya, bengkokkan ke belakang. Lebih banyak berat anda dilepaskan keluar semakin sukar untuk tenggelam. Timbulkan sementara anggota belakang anda sementara anda cuba menarik keluar kaki secara perlahan dan berhati-hati. Setelah kaki anda sudah dibebaskan, anda mungkin boleh menjarakkan diri anda dengan cermat menggunakan lengan anda secara pelahan-lahan dan dengan lancar menimbulkan anda. Jika anda berada berhampiran pinggir pasir jerlus, anda boleh berguling-guling sehingga ke daratan yang keras.
Menggunakan batang kayu yang besar Batang kayu bukan sahaja dapat mengesan kehadiran pasir jerlus tetapi mungkin boleh membantu jika menghadapi situasi disedut pasir jerlus.

Jika anda merasai kaki anda tenggelam, cepat-cepat letakkan batang kayu secara mendatar atas permukaan pasir jerlus di belakang anda. Deburkan anggota belakang anda atas batang kayu tersebut. Selepas beberapa minit, anda dapatkan keseimbangan dan anda tidak akan tenggelam. Ambillah batang kayu tadi dan letakkan secara menegak di bawah tulang pinggul anda. Batang kayu ini dapat mengelakkan tulang pinggul anda daripada tenggelam, jadi anda boleh menarik keluar salah satu kaki anda diikuti kaki di sebelahnya. Imbangkan anggota belakang anda dengan lengan dan kaki anda mencecah permukaan pasir jerlus sepenuhnya dan gunakan batang kayu tersebut sebagai panduan. Gerakkan batang kayu tersebut demi selangkah dan selangkah sehinggalah hampir ke tanah yang keras.

Lihat juga

[sunting]