Pergi ke kandungan

Galah panjang

Daripada Wikibooks

Galah panjang adalah sejenis permainan tradisional yang dimainkan di atas gelanggang yang dilakar di atas tanah kosong. Gelanggang yang dibuat mengandungi 2 lajur dan beberapa baris bergantung kepada bilangan pemain. Gelanggang galah panjang dibuat mengikut bilangan pemain yang bermain galah panjang. Contohnya jika pemain ada 10 orang, gelanggang yang dibuat mengandungi 4 baris. Jika bilangan pemain sebanyak lapan orang, gelanggang mengandungi 3 baris. Gelanggang badminton sering digunakan.

Permainan ini melibatkan kepakaran seorang ketua untuk mengawal gerakan anak buah bagi pihak yang mengawal gelanggang. Manakala kecekapan dan kepantasan teruji kepada pihak yang menempuh gelanggang. Jika pihak menempuh gelanggang mempunyai kebijaksanaan menempuh gelanggang, maka mereka boleh menang dengan mudah.

Cara bermain[sunting]

Cara permainan galah panjang tidaklah sesukar mana tapi ia dapat menguji kepintaran, kecekapan dan kepantasan setiap pemain.

 1. Gelanggang galah panjang dilakar di atas tanah yang lapang. Panjang dan lebar bergantung kepada pelukis garisan dan bilangan pemain. Selalunya satu petak galah panjang berukuran lebih kurang 2 meter x 1.5 meter.
 2. Selepas pembahagian kumpulan, ketua dari kedua-dua kumpulan akan mengundi siapa yang menjaga gelanggang dan siapa yang menempuh gelanggang.
 3. Kumpulan yang menjaga gelanggang akan menjaga gelanggang dengan berpijak di atas garisan yang dilukis tadi. Ketua akan menjaga garisan tengah dan bebas pergi ke mana-mana garisan depan atau belakang.
 4. Kumpulan yang menempuh gelanggang akan berkumpul di depan, seterusnya ketua akan menyapakan tanganya dengan ketua pihak lawan. Seterusnya mereka belari masuk ke dalam gelanggang.
 5. Penjaga akan mejaga kawasannya agar pihak penempuh tidak melepasi garisan yang dijaganya.
 6. Penempuh akan menempuh sampai melepasi garisan paling akhir tanpa disentuh (dimatikan) oleh penjaga gelanggang dan kemudiannya berpatah balik.
 7. Kemenangan tercapai apabila orang yang telah melepasi garisan paling akhir melepasi garisan permulaan (mendapat mata) atau semua penempuh berjaya dimatikan oleh penjaga.
 8. Pertukaran kedudukan akan dilakukan iaitu pasukan yang berjaga akan jadi pasukan penempuh dan sebaliknya. Permainan diteruskan sehingga ada pemain yang ingin berhenti.
 9. Kumpulan dengan mata tertinggi dikira menang.

Syarat permainan[sunting]

 1. Jika penjaga gelanggang dapat menyentuh anak buah, maka anak buah akan mati atau tamat gilirannya bermain dan dikehendaki keluar gelanggang.
 2. Ahli pasukan penyerang yang keluar gelanggang ketika cuba mengelak penjaga juga dianggap mati.
 3. Jika penjaga gelanggang menyentuh ketua, maka seluruh ahli penempuh akan tamat giliran dan akan bertukar giliran antara penjaga dan penempuh.

Pautan luar[sunting]

Wikipedia mempunyai rencana berkaitan: