Pergi ke kandungan

Dam/Contoh permainan

Daripada Wikibuku
< Dam

Berikut merupakan contoh permainan dam, ditulis dalam notasi koordinat bagi saiz papan 8x8, dan disertai dengan ulasan.

Dalam permainan ini, gerakan pertama milik Putih, memberikan Putih sedikit kelebihan. Bagaimanapun, kelebihan ini tidaklah sepenting kelebihan gerakan pertama dalam catur.

Gerakan 1-10

[sunting]

1. d6-e5 g3-h4

[sunting]

Putih memilih untuk mara ke tengah, suatu gerakan pembukaan lazim.

Hitam lalu "terpaksa" bergerak ke tepi, dan memilih untuk menguasai tepi kanan yang mudah dicapainya.

2. b6-c5 e3-d4

[sunting]

Putih terus menguasai bahagian tengah, "memaksa" Hitam menawarkan buahnya untuk pertukaran. Sebenarnya jika Hitam inginkan permainan tertutup, dia boleh memilih untuk menjalankan f2-g3 atau h2-g3. Bagaimanapun, banyak pemain enggan menjalankan barisan keduanya seawal ini.

3. c5-e3 f2-d4

[sunting]

Putih cuma ada satu pilihan, iaitu memakan buah Hitam di d4.

Hitam juga terpaksa memakan kembali, cuma Hitam mempunyai pilihan sama ada dengan buah di d2 atau f2. Buah d2 boleh memakan dua buah Putih, namun akan dimakan kembali, buah f2 pula cuma satu, dan 'selamat'.

4. c7-b6 e1-f2

[sunting]

Fasa berbalas makan tersebut menyebabkan bahagian kanan Putih kosong dan terbuka. Lantas Putih mengisi ruang tersebut dengan menaikkan c7 dari baris keduanya.

Hitam tidak berhasrat berebut kawasan kosong tersebut dengan Putih, maka memilih untuk memperkukuh bahagian kanannya sendiri. Hitam sekali lagi dengan beraninya menjalankan buah di barisan ketiganya agak awal.

5. b6-a5 h2-g3

[sunting]

Putih meneruskan penguasaan bahagian kanannya dengan menguasai petak tepi a5.

Hitam juga terus dengan agendanya sendiri, menguasai bahagian kanan dan tengahnya.

6. e7-d6 f2-e3

[sunting]

Putih terus mengukuhkan kedudukannya di bahagian kanannya dengan menggerakkan buah e7 di bahagian kirinya ke d6.

Hitam mula mengorak langkah. Dengan begerak ke e3, dia memberi isyarat yang dia akan bergerak 'masuk koridor' di f4 dan mengancam buah Putih di e5.

7. a7-b6 e3-f4

[sunting]

Oleh kerana buah e5 kini telah diancam, Putih tidak mahu menggerakkan buah d6. Sebaliknya Putih mengancam balas dengan membentuk koridor sendiri dengan menggerakkan buah a7.

Hitam tidak gentar dan meneruskan agendanya memasuki koridor, mengikat buah d6 daripada bergerak.

8. d8-e7 h4-g5

[sunting]

Putih mahu memasuki koridor, oleh itu dia perlu memastikan apabila buah d6 bergerak, dia dapat memakan balas buahnya yang dimakan sekiranya dia mahu. Tugas itu boleh dilakukan dari e7.

Berbeza dengan Putih, hitam dari awal lagi bermain secara agresif. Kini dia memberikan Putih memakan buahnya g5, malah makan berganda. Akan tetapi, hasil daripada pergerakan Putih ke e7, hitam juga dapat makan berganda dan malah naik Haji terus dari d4.

9. f6-h4-f2 d4-f6-d8

[sunting]

Catur/Contoh permainan