Bantuan:Log masuk

Daripada Wikibooks

Sememangnya anda tidak perlu log masuk untuk melihat dan menyunting sebarang laman di Wikibooks dan projek Wikimedia yang lain. Bagaimanapun, log masuk memberikan ciri-ciri tambahan dan oleh itu disyorkan. Jika anda tidak ingin mempunyai alamat IP yang boleh dikenalpasti, maka anda haruslah log masuk. Ini kerana ia cepat dan mudah untuk membuat akaun pengguna.

Log masuk[sunting]

Membuat satu akaun pengguna bermaksud anda perlu memberikan satu nama pengguna (sama ada nama sebenar atau nama samaran) dan satu kata laluan untuk akaun tersebut. Sebarang nama pengguna yang telah wujud terlebih dahulu dan digunakan oleh pengguna lain akan ditolak oleh sistem secara automatik. Akaun pengguna perlu dibuat sekali sahaja dan kemudian anda boleh "log masuk". Jika anda ingin melog masuk akaun pada waktu yang lain, anda hanya perlu menaip nama pengguna dan kata laluan anda. Anda juga diingatkan supaya tidak berkongsi kata laluan tersebut dengan orang lain kerana ini boleh membawa kepada penyalahgunaan akaun dan boleh menyebabkan akaun anda disekat.

Cara log masuk[sunting]

  1. Aktifkan kuki pada pelayar web anda.
  2. Klik butang Log masuk di bahagian kanan atas laman.
  3. Masukkan nama pengguna dan kata laluan anda pada ruangan yang disediakan.
  4. Kemudian, tekan pada butang "Log masuk".
  5. Jika anda ingin melog masuk secara automatik, sila klik pada kotak "Biar saya kekal log masuk" sebelum menekan butang "Log masuk".
  6. Jika anda telah mempunyai sebuah akaun dan terlupa kata laluan anda, sila tekan butang "Set semula kata laluan anda".

Jika anda menghadapi masalah, cuba minta bantuan.