Pergi ke kandungan

Islam/Adab memakai sepatu, kasut atau sandal

Daripada Wikibuku

Dalam ajaran Islam, seseorang yang hendak memakai sepatu, kasut atau sandal perlulah mengetahui adab-adabnya dan sekaligus mempraktikkannya agar pemakai akan mendapat berkat daripada Allah serta keselamatan yang berpanjangan. Berikut adalah di antara adab memakai sepatu, kasut atau sandal menurut Islam:

  • Mengucapkan Basmalah (lafaz Bismillah hir Rahman nir Rahim), ertinya; (Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah/Penyayang lagi Maha Mengasihani).
  • Memulakan pemakaian dengan kaki sebelah kanan terlebih dahulu kemudian diikuti kaki sebelah kiri.
  • Memulakan perjalanan dengan kaki kanan terlebih dahulu kemudian diikuti kaki sebelah kiri, berjalanlah dengan selamat, bersabar dan tidak tergopoh gapah serta berjalanlah dengan berharap keselamatan dan keredhaan Allah SWT.

Hal ini berdasarkan hadis dari Aisyah:

كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يُعْجِبُهُ التَّيَمُّنُ فِي تَنَعُّلِهِ وَتَرَجُّلِهِ وَطُهُورِهِ وَفِي شَأْنِهِ كُلِّهِ

"Adalah Nabi Shallallahu Alaihi wa Sallam memulai dengan sebelah kanan dalam hal beliau memakai sandal, bersisir, bersuci, dan dalam semua perkara."[1]

Catatan

[sunting]
  1. Muttafaq alaih. Hadis Riwayat Imam Bukhari (168, 426, 5380, 5854, 5926), Imam Muslim, Imam Ahmad, dan keempat Imam penyusun kitab Sunan Al-Irwa (93).